Nykyisin sivurajalta tuttu Ilari Lehterä aloittaa Helsinki Wolverinesin miesten joukkueiden fysiikkavalmentajana marraskuussa. Lehterä on personal trainer -yrittäjä sekä urheiluhieroja. Tämän lisäksi tauolle jääneet fysioterapian opinnot on tarkoitus saattaa ajan salliessa loppuun. Amerikkalaisesta jalkapallosta Lehterällä on pelaajakokemusta seitsemän vuoden ajalta, kun taas huoltojoukoissa hän on kulkenut mukana kausilla 2016, 2019 ja 2020.

”Olin kesällä 2008 katsomassa kakkosjoukkueen viimeistä peliä ja ystäväni kanssa lyötiin vetoa, että jos painan sata kiloa lokakuuhun mennessä, lähden mukaan harjoituksiin. Kyllähän se puuttuva 8-9 kiloa ja maaginen raja menikin rikki sitten perinteisellä McDonald’s -bulkkauksella. Ei niin kovin järkevää syömistä, mutta teki tehtävänsä. Ensimmäinen treenikerta vei mennessään ja lajia jatkoin vuoteen 2015 asti. Pelaajaura päättyi yrittäjyyden tieltä, kun koin fiksummaksi vaihtoehdoksi huoltojoukkoihin siirtymisen.”

Lehterälle lajiin tarvittavat ominaisuudet ja niiden kehittäminen on tuttua myös yksilövalmennuksen kautta. ”Tyypilliset vaivat ovat ihan samoja kuin kaikilla muillakin työssäkäyvillä ja opiskelevilla aktiiviliikkujilla, eli hyvin harvoin mitään kovin vakavaa. Oli se sitten niska-hartiaseudun vaivoja, alaselkäkipua, lantion liikkuvuudessa parantamisen varaa tai takareisien ja pohkeiden kireyttä, niin näiden vaivojen vähentämiseen haluaisin kiinnittää huomioni.”

Lehterä perustaa valmennusfilosofiansa luottamukselle. Kun jokainen tietää, mitä tehdään, miksi tehdään ja mitä hyötyä siitä on, on toteutus parempaa – oli kyseessä sitten henkilökohtainen harjoitusohjelma tai pelikirja. Lehterän vastuualueena valmennuksessa on laajan oheisharjoittelun monipuolistaminen alkulämmittelystä ja harjoitukseen valmistautumisesta lähtien itse tukitoimiin lajiharjoittelussa kuin omassa henkilökohtaisessa harjoittelussa. ”Olen valmis auttamaan kaikilla mahdollisilla tavoilla joukkuetta saavuttamaan tavoitteensa mistä jäätiin viimeistä voittoa vajaaksi viime kaudella”, hän toteaa.

Lehterä kokee menneet kesät huoltojoukoissa opettavaisiksi. ”Onnistumisen tunnetta saan jo siitä, että niin peleissä kuin vapaa-ajallakin pelaajat ovat olleet aktiivisia ja kysyneet apua ja neuvoja juuri näihin tyypillisiin vaivoihin mistä aiemmin mainitsin. Samoja vastauksia pyrin tuomaan mukaan tuleviin harjoituksiinkin. Joukkueasetelma on mulle vieraampi aluevaltaus koska oma kokemus on lähes poikkeuksetta yksilövalmennuksessa, mutta etuna on tottakai lajituntemus ja se, että iso osa pelaajista on tuttuja aiemmilta kesiltä. Olen myös saanut tässä kuukauden harjoitella juniorijoukkueiden fysiikkavalmennusta U9-U15-ikäluokissa ja mukana ollessani innostus on ainakin ollut korkealla!”

”Henkilökohtaiset fiilikset pestistä ovat hyvin jännittyneet mutta myös hyvällä tavalla odottavat. Itse työtarjous tuli minulle yllätyksenä seurajohdon puolesta – otan sen suurena kohteliaisuutena, että seurajohto ja päävalmentaja Michael Mattingly luottavat mun osaamiseen.”

Amerikkalaisen jalkapallon aloittamista pohtiville Lehterällä on terveisiä: ”jos on ikinä katsonut Super Bowlia ja laji on herättänyt jonkinlaista mielenkiintoa niin kannattaa ehdottomasti tulla kokeilemaan!”

Lajin kokeileminen onkin mahdollista ilmaiseksi koko marraskuun ajan. Katso miesten avointen treenien tarkemmat aikataulut facebook-tapahtumasta.

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment