Wolverines Ladies joukkueen perustamisesta asti mukana olleet Janika Nikander ja Emmi Järn matkustivat toukokuussa Saksaan Stuttgart Scorpionsin riveihin. Kaksikko tullaan näkemään monipuolisissa rooleissa seurassa niin pelaajina, apuvalmentajina kuin myös fysiotiiminä. Mikä tämän myös maajoukkueesta tutun ”Double Trouble” parivaljakon on saanut lähtemään Saksaan, mitkä ovat heidän kokemuksensa seurasta ja toimenkuvistaan tähän asti, sekä mitä tavotteita ja odotuksia heillä on kaudelle 2021?

 

Janika Nikanderilla ajatus ulkomailla pelaamisesta on kytenyt jo kauan. Ajatus Saksan liigasta heräsi jo vuonna 2019 monen mutkan kautta.

– Lähdin selvittämään mitä pelaaminen ulkomailla vaatii ja otin yhteyttä Saksan eri liigajoukkueisiin selvittääkseni mitä joukkueilla olisi tarjota, ja olisinko itse pelaajana sopiva kuhunkin joukkueeseen. Jossain vaiheessa, kun lähtö alkoi varmistua omassa mielessä, päätin kylmän viileästi ilmottaa Emmille, että me muuten lähdetään pelaamaan Saksaan.

 

Janika Nikander

 • Ikä: 29 v.
 • Pelipaikka: LB / SS
 • Pelivuodet: 6
 • Joukkueet: Helsinki Wolverines
 • Saavutukset:
  • SM: 1. 2020, 2019, 2018, 2017
  • EM: 1. 2019
  • NVL: All Stars DB 2020

 

Emmi Järnin ei tarvinnut sulatella ajatusta kuulema kuin puolisen minuuttia, kun seuraavaksi lähtöpäivä oli jo sovittuna huhtikuun 2020 alkupuolelle. Päätös joukkueesta hoitui yhdessä joukkueista saatujen tietojen ja menneiden kausien perusteella. Ulkomailla pelaaminen ja ammattiurheilu ovat olleet myös Emmin suurimpia haaveita siitä saakka, kun hän on pukenut ensimmäistä kertaa Adidaksen koristossut jalkaan.

– Nyt vain 20 kautta myöhemmin pallo on muuttunut soikeaksi ja toinen haaveista toteutuu. Uusi joukkue, uusi valmennus ja uusi maa tuovat varmasti haasteita niin kielellisesti kuin pelillisesti, mutta odotan innolla ja jännityksellä kautta.

 

Emmi Järn

 • Ikä: 28 v.
 • Pelipaikka: WR / TE / QB
 • Pelivuodet: 6
 • Joukkeet: Helsinki Wolverines
 • Saavutukset:
  – SM: 1. 2020, 2018, 2017
  – EM: 1. 2015
  – NVL: All Stars LB 2018 ja 2020, Vuoden puolustaja 2018

 

Maailmanlaajuisen koronapandemian takia Janikan ja Emmin lähtö peruuntui kaudella 2020. Suomen korona-kauden päättymisen jälkeen ja epävakaan tilanteen takia, kumpikaan ei ollut ajatellut lähtöä Saksaan kaudella 2021. Stuttgartissa kuitenkin vaihtui päävalmentaja, joka otti Janikaan ja Emmiin yhteyttä yhdistetyllä pelaaja- ja työtarjouksella. Hän halusi heidät joukkueseen, ja seura heidät fysiotiimiksi.

Scorpions Sisters ja Damensbundesliiga

Vaikkakin Saksan naisten maajoukkue ei ole sitten vuoden 2015 osallistunut arvokisoihin, on amerikkalaisen jalkapallon suosio edelleen voimissaan siellä. Stuttgart Scorpions Sisters pelaa Saksassa korkeimmalla sarjatasolla Damenbundesligassa. Joukkue ylsi kaudella 2019 Saksan mestaruusotteluun asti voittamalla etelälohkon mestaruuden, mutta hävisi mestaruusottelussa Berlin Kobrasille niukasti. Kausi 2020 jäi Saksassa pelaamatta kaikilta pandemian takia.

Koska suurin osa maan naisten joukkueista on saanut treeniluvan koronatilanteen vuoksi vasta toukokuun lopusta, on kausi 2021 tarkoitus potkaista käyntiin heinäkuun alkupuolella yhdeksän joukkueen voimin. Kauden avausottelussaan Scorpions Sisters saa vastaansa Munich Cowboysin. Kaksikko tulee pelaamaan osittain eri pelipaikoilla kuin Wolverines Ladiesissa. Janika tulee auttamaan puolustuksen puolella luultavimmin takapuolustajana sekä keskimmäisenä tukimiehenä, kun taas Emmi tullaan näkemään enemmän maajoukkueesta tutuilla pelipaikoillaan hyökkäyksen ulompana ja sisempänä laitahyökkääjänä, sekä tarvittaessa uudempana aluevaltauksena pelinrakentajana.

– Palloa on ihan yhtä kiva pelata kummalla puolella tahansa. Varapelinrakentajan paikka tuli minulle aika yllätyksenä. Heittelimme palloa ennen treenejä, ja myöhemmin sain viestin että meidän ykköspelinrakentaja haluaa minut varapelinrakentajaksi, joka joukkueesta uupuu. Nyt olen harjoitellut tätä varten QB-treeneissä aina ennen joukkuetreenejä, kertoo Emmi.

Päätavoite kaudelle Saksassa on kummallakin tietysti selkeä, Saksan mestaruus. Niin Janika kuin Emmi kokee kuitenkin tärkeäksi myös kehittyä urheilijoina ja pelaajina.

– Jenkkifutikseen liittyvien tavoitteiden kuten uuden joukkueen toimintatapoihin ja kulttuuriin sopeutumisen sekä kansainvälisen jefukokemuksen saamisen isona lisätavoitteena on minulla Saksan kielen parantuminen, ja kyky pystyä kommunikoimaan edes jotenkin treeneissä ja peleissä myös Saksaksi, lisää Janika.

Fysiotiimi ja valmennustehtävät

Koska Emmi ja Janika toimivat päivätyökseen koulutettuina hierojina sekä urheiluhierojina, tuli aikaisessa vaiheessa selväksi että heidän ammattitaitoaan haluttaisiin hyödyntää myös Scorpionsissa. Janika on lisäksi koulutukseltaan jalkaterapeutti, sekä Emmi opinnäytetyötä vaille valmis fysioterapeutti. Pelaamisen ohessa kaksikko toimii niin miesten edustusjoukkueen, kuin U-19 poikien fysiotiiminä.

Lisäksi naisten pitkän pelikokemuksen myötä tullutta jenkkifutistietoutta hyödynnetään apuvalmentajien roolissa naisten joukkueessa, sekä U-19 poikien joukkueessa puolustuksen puolella.

– Käytännössä U-19 joukkueen fysiotiiminä toimimme valmennushommien ohessa. Miesten joukkueessa olemme mukana heidän kaikissa treeneissä sekä peleissä, omat treenit ja pelit kuitenkin etusijalla. Tämä on toistaiseksi toiminut helposti, sillä miesten kausi alkoi jo reilu viikko sitten, kertoo Janika.

Vaikka naisilla ei ole aiempaa kokemusta valmennuksesta, ovat he saaneet jo kiitosta pelinymmärryksestään, sekä kokevat siirtymisen valmennuksen puolelle olleen helppoa oman joukkuetaustan takia.

Photo: Ralf Schomy

– Kun on saanut elää tutussa ja turvallisessa ”Wolvo-kuplassa”, sitä ei ehkä ole ymmärtänyt kuinka laadukasta valmennus ja toiminta on ollut. Tämä on tehnyt myös helpoksi siirtymisen valmennustehtäviin. Toki esimerkiksi U-19 joukkueessa pelikirja on jo aika pitkälle vietyä ja monimutkaista, että on siinä saanut oman työn tehdä et on saanut ajettua itsensä sisään. Mut ihan kivasti ollaan päästy jo omia drillejä suunnittelemaan, ja koemme löytäneemme omat paikkamme valmennustiimistä. Kaikki ovat olleet tosi vastaanottavaisia, ja ollaan päästy erittäin hyvin mukaan kaikkiin joukkueisiin joiden mukana toimitaan, jatkaa Janika.

Isona tukena on toiminut myös videopuheluiden ja viestittelyn välityksellä ”mentorit”, Wolverines Ladiesin puolustuksen koordinaattori sekä LB-valmentaja Joonas Kolunsarka sekä DB-valmentaja Iiro Laatio.

– Kumpikin meistä haluaa valmentaa tulevaisuudessa, joten siinä mielessä mahdollisuus valmennukseen täällä on todella hieno juttu. Joonas ja Iiro ovat olleet myös isossa roolissa auttamassa Suomesta käsin meitä siihen miten valmennuksen näkökulmaan kannattaa siirtyä.

Seuraa Wolverines Ladiesia Facebookissa ja Instagramissa, niin voit kuulla myös Janikan ja Emmin kuulumisia Saksasta!
Katso myös Scorpionsin toteuttama videohaastattelu.