I’m back!” –Ville Valasti

 

Helsinki Wolverines ja seuran kasvattipelaaja Ville Valasti ovat solmineet sopimuksen kaudelle 2022. Viimeksi 2020 Wolverinesissa edustanut Valasti valittiin Vaahteraliigakauden päätteeksi vuoden linjamieheksi ja nimettiin sekä Vaahteraliiga All Starsiin että AFI All-Pandemic -kokoonpanoon. Hän osallistui vielä talvella 2020–2021 Wolverinesin talviharjoituksiin, mutta suuntasi lopulta kaudelle 2021 Saksaan Frankfurt Galaxyn riveihin. Valasti voitti syksyllä joukkueensa kanssa European League of Footballin historian ensimmäisen mestaruuden.

 

Viime kausi oli kaikkea sitä, mitä urheilija voi toivoa. Kovaa työtä, sitoutumista joukkueelta, valmentajilta, pelaajilta ja faneilta. Iso yleisö ja estradi missä pitää osaa pelata ja toimia jokaisella osa-alueella. Se oli itselle isoin ja varmaan siistein kausi, mitä olen koskaan päässyt kokemaan jenkkien ulkopuolella. Itselle tavoite oli voittaa mestaruus. Tilastot olivat täysin toissijainen motiivi lähteä pelaamaan ja lopussa näki, että kun joukkue tekee asiat joukkueena, siitä palkitaan. Voitettiin eka ELF-mestaruus ja se oli tavoite”, Valasti kertoo.

 

Vaikka ELF-kauden tavoitteena ei ollutkaan henkilökohtaisten tilastojen kerryttäminen, luulisi Valastille olevan kysyntää kansainvälisillä kentillä myös ensi kaudella. Suomeen jäämistä mies kuitenkin perustelee seuraavasti: ”Kynnys palata takaisin Eurooppaan oli vielä kuukausi sitten todella matala, mutta elämäntilanteet vaihtelevat ja päätin tälle kaudelle pysyä kotona perhesyistä. 6 vuotta ulkomailla asuneena tajuaa, että urheilijana on hauska ja helppoa olla, mutta siinä mukana pitää muistaa, että kotona on ihmisiä ketkä pitää myös ottaa huomioon. Käytännössä olen saavuttanut kaiken mitä jefun parissa olen halunnut saavuttaa. Oma tie alkaa tulla päähän mutta vielä en ainakaan ole lopettamassa, joten suunta tällä hetkellä on antaa takaisin omalle kasvattiseuralle ja jatkaa lajin rakentamista toistaiseksi nyt Suomessa. Lisäksi opinnot on Suomessa joten tämä kesä on varmasti hyvä viettää täällä.

 

Jyväskylän yliopistossa urheilupsykologian opinnot aloittanut Valasti on ehtinyt Suomeen palattuaan valmentamaan U19-maajoukkuetta sekä voittamaan EM-pronssia Suomen maajoukkueessa. Paluun jälkeistä aikaa mies kuvaa vaihtelevaksi. ”Tutustuminen jefun ulkopuolisiin asioihin on ollut nyt lähtökohta kaikelle tälle, ja muutto Jyväskylään on saanut kanssa miettimään, että mitä elämältä haluaa seuraavaksi. Intohimo on edelleen lajin parissa ja sitä pääsen toteuttamaan offarilla myös valmentamisen muodossa. Vastuuvalmentajana toiminen yläkoululaisille on ollut todella siisti kokemus, ja nyt saa nähdä myös, kuinka hyvin itse ymmärtää valmentamisesta ja lajista. Antaminen on tuonut suurta onnellisuuden tunnetta ja pyrin sitä tekemään nyt tämän jakson aikana niin paljon kuin mahdollista. Kesällä sitten pelaajana enemmän.

 

Wolverines pääsi taistelemaan Vaahteramaljasta Valastin viimeisimmällä kaudella joukkueessa. Lopputulos oli kuitenkin pettymys, ja tämän kokemuksen mies selkeästi haluaa korjata. ”2022 mestaruus tuodaan Helsinkiin. Meidän 2020 matka päättyi hopeaan ja se jäi harmittamaan. Tässä joukkueessa on kaliiberia ja potentiaalia voittaa se kirkkain, ja se nähtiin tuolloin myös. Itsellä on täysi palo lähteä pelaajana johtamaan keulaa ja tuoda uskoa päivittäiseen tekemiseen. Sen pitäisi olla kaikille selvää, että tätä lajia ei pelata voitoista vaan mestaruuksista. Keskinkertaisuudesta pitää päästä pois ja pitää ajatella isompaa kuvaa ja sitä, mitä se vaatii, jotta päästään huipulle.

 

Yksittäisiä nimiä Valasti ei mainitse kysyttäessä pelaajista, keiden kanssa pelaamista hän odottaa eniten tulevalta kaudelta. Miehellä on kuitenkin vahva luotto joukkuekavereihin. ”Meidän linjan kanssa pelaaminen oli hauskaa 2020. Ryhmä on tullut varmasti tiiviimmin yhteen tässä kahden vuoden sisällä ja kaikki uskoo varmasti siihen, että ryhmässä kilpaillaan ja haastetaan toinen pelipaikoista. Itsellä on on fokuksena voittaa mestaruus, mutta siihen tarvittavat tyypit löytyy varmasti myös kaikki puolustuksen ja hyökkäyksen puolelta.

 

Päävalmentaja Michael Mattingly on syystäkin iloinen Valastin päätöksestä palata Vaahteraliigakentille kasvattijoukkueeseensa. ”Ville on valtavan hieno lisäys meille! Hän on lahjakas, mutta hän tuo myös mukanaan luontaisen johtajuutensa. Hänen kyvylleen luoda paljon energiaa ja kurinalaisuutta joukkueeseen ei ole vertaista. Hän on valehtelematta liigan parhaimpia pelaajia ja toivotamme hänet avosylin takaisin!

 

Tervetuloa takaisin kotiin, Ville!