LAJI-INFO

Amerikkalainen jalkapallo eli jenkkifudis eli jefu on vauhdikas joukkueurheilulaji, joka vaatii hyvää fyysistä kuntoa ja taktista pelisilmää. Kumpaakaan ei tarvitse lajiin tutustuessa, sillä kunto ja ymmärrys lajista kehittyvät kuin huomaamatta heti ensimmäisistä treeneistä lähtien. Pelipaikkoja löytyy kaikille lajista kiinnostuneille lähtötasosta riippumatta. Kentällä pääsee hyödyntämään niin nopeutta, aggressiivisuutta kuin oveluuttakin. Kaikki aikaisempi lajikokemus on hyödyksi, mutta tärkeintä on halu oppia ja kehittyä.

Amerikkalaisessa jalkapallossa hyökkäys tekee aina aloitteen. Pelin tarkoitus on kerätä pisteitä etenemällä kenttä päädystä päätyyn. Kun palloa kuljettaa kantamalla sitä kainalossaan, on kyseessä juoksupeli. Kun pelinrakentaja yrittää heittää pallon omalle pelaajalleen, on menossa heittopeli.

Pisteitä voi hankkia kolmella tavalla:

  1. Touchdown, eli TD, syntyy, kun hyökkäävä pelaaja saa heiton kiinni maalialueella tai kantaa pallon maalialueelle. TD:stä saa kuusi pistettä.
  2. TD:n jälkeen suoritetaan lisäpisteyritys. Hyökkäys voi potkaista maalihaarukan läpi, mistä saa yhden pisteen, tai kuljettaa pallo uudestaan maalialueelle heitto- tai juoksupelillä, jolloin lisäpisteitä saa kaksi. Epäonnistuneesta yrityksestä ei saa lisäpisteitä.
  3. Potkumaalista saa kolme pistettä. Se syntyy, kun pallo potkaistaan maalihaarukan läpi.
  4. Oma maali syntyy silloin, kun pallonkantaja taklataan omalla maalialueellaan. Tästä puolustusvuorossa oleva joukkue kaksi pistettä.

 

Pelipaikat

Hyökkäyksestä löytyvät seuraavat roolit:

QB, Quarterback eli pelinrakentaja on hyökkäyksen “aivot”. QB vastaanottaa aloitussyötön ja pyrkii antamaan pallon eteenpäin joko lyhyellä ja nopealla siirrolla oman joukkueen juoksijoille tai heittämällä pallon kauemmas edenneelle vastaanottajalle.

Hyökkäyksen linjassa on viisi pelaajaa, mutta kolme eri pelipaikkaa. Näistä keskimmäinen on sentteri, C, joka antaa jokaisen yrityksen, eli downin, aluksi pallon pelinrakentajalle. Heti sentterin vieressä ovat guardit ja linjan uloimpina pelaajina tacklet. Kaikki linjan pelaajat yrittävät heittopeleissä antaa pelirakentajalle aikaa niin, että hän saa heitettyä pallon rauhassa omalle pelaajalleen, ja juoksupeleissä he yrittävät tehdä pallonkantajalle tilaa blokkaamalla puolustuksen pelaajia.

 

Keskushyökkääjä eli Running back yrittää juoksupeleissä edetä mahdollisimman pitkälle palloa kantamalla. Heittopeleissä keskushyökkääjä auttaa linjan pelaajia ja luo aikaa pelinrakentajalle.

Laitahyökkääjät, eli Wide receiverit, etsivät kentältä vapaata tilaa ja ottavat pelinrakentajan heittoja kiinni.

 

Puolustuksen roolit ovat hyökkäyksen vastaavien peilikuvat:

Puolustuksen linjassa on usein 3-5 pelaajaa, joiden tehtävänä on juoksupeleissä tukkia juoksuvälit ja heittopeleissä taklata QB tai häiritä heittoa. Ulommat linjamiehet, Defensive endit, ovat fyysisiä mutta nopeita pelaajia. Sisemmät linjamiehet, Defensive tacklet, ovat vahvoja ja heidän tärkein tehtävänsä on päästä irti hyökkäyksen blokeista ja tukkia hyökkäyksen juoksupelit linjan keskeltä.

Linjan takana ovat tukimiehet, Linebackerit, joiden tehtävänä on taklata pallonkantaja ja toimia “joka paikan höylänä”.

Puolustuksen takakentällä pelaavat takamiehetKulmapuolustajat, Cornerbackit, pelaavat hyökkäyksen laitahyökkääjiä vastaan. Safetyt ovat nimensä mukaisesti puolustuksen viimeisiä lukkoja, he varmistavat puolustuksen takakentällä, ettei kukaan pääse murtautumaan koko puolustuksen läpi.

 

 Linnea Uggeldahl 

Liiton laji-info