Wolverines-organisaatiossa tapahtuu muutoksia, kun naisten joukkueen pitkäaikainen päävalmentaja Pekka Lamminsalo siirtyy luotsaamaan seuran miesten joukkuetta. Naisten joukkueen päävalmentajan saappaisiin astuu Elina Kero, joka on ollut tärkeä osa Wolverines-organisaatiota jo vuosia – niin pelaajana kuin valmentajana.

Kero on pelannut Lamminsalon johdossa Wolverinesissa kausina 2017-2019 ja valmentanut kausilla 2020-2022, joten Lamminsalon vuosien varrella joukkueeseen rakentamat toimintatavat ja joukkueen kulttuuri ovat hänelle tuttuja. Kero kertoo, että hänellä on varsin selkeä kuva siitä, miten lähtee päävalmentajana viemään joukkuetta eteen päin ja minkälaisia uusia toimintatapoja hän haluaa joukkueeseen tuoda. “Päävalmentajan pesti on minulle ensimmäinen, joten lähden avoimin mielin myös oppimaan uutta”, toteaa Kero.

 

Mitalintäyteinen matka lajin aikojen alusta päävalmentajaksi

Jenkkifutiskokemusta ja -näkemystä Kerolle on kertynyt huimat 16 vuotta ja hän kuuluukin suomalaisen naisjenkkifutiksen pitkän linjan pelaajiin ja menestyjiin. Peliuransa Kero aloitti jo vuonna 2006 Jyväskylä Jaguarsissa silloin, kun naiset pelasivat vielä semikontaktimuotoista amerikkalaista jalkapalloa, joka oli sekoitus lippupalloa ja tavallista jenkkifutista ilman kypärää tai hartiasuojia. Kero on vetänyt suomalaisena naisena “kamat päälle” ensimmäisten joukossa ja korkannut jenkkifutiksen vuonna 2008, edelleen Jaguarsin riveissä.

Keron peliura eteni kolmen Jaguars-vuoden jälkeen Kouvola Indiansin kautta GS Demonsiin Helsinkiin, jossa hän pelasi vuodet 2010-2016 ja vuoteen 2014 mahtui myös matka amerikkalaisille jenkkifutiskentille Chicago Forceen, vaikka valitettavasti reissu päättyi pelien osalta varsin pian loukkaantumiseen. GS Demonsin yhdistyttyä Wolverinesiin kaudelle 2017 Kero jatkoi laivastonsinisissä aina kauteen 2019 asti, jonka jälkeen hän ripusti hartiasuojat naulaan.

Seurajoukkueissa Kero on pelannut uransa aikana useilla eri pelipaikoilla, aloittaen ensin linjasta (sekä hyökkäys, että puolustus), tämän jälkeen siirtyen pääosin pelaamaan puolustuksen tukimiehenä ja tight endinä, ja Wolverinesissa ainoastaan tukimiehenä. Kertomansa mukaan Kero on lisäksi “höntsäillyt” vaikka millä pelipaikoilla ja harrastaa myös edelleen lippupalloa, josta oli voittamassa Helsinki Mummelinesin kanssa suomenmestaruutta vuonna 2022.

 

Peliuransa aikana Kero saavutti lajin parissa pitkälti kaiken mahdollisen, josta lajin naisten sarjoissa pelaava voi haaveilla:

Suomenmestaruus x 7, vuosina 2010, 2012, 2013, 2015, 2017, 2018, 2019
Arvokisaedustukset: Maajoukkueessa ensimmäisestä maaottelusta alkaen 2008, siitä asti ollut mukana vuoteen 2019 asti.
MM-pronssi x 2, vuosina 2010 ja 2013
EM-kulta x 2, vuosina 2015 ja 2019
Pelivuosiin mahtuu myös All Stars-nimityksiä niin kotimaan sarjoissa kuin arvokisoissakin
Kerolle on myönnetty SAJL pronssinen ansiomerkki vuonna 2015

 

Millainen on uusi päävalmentaja?

Valmentajana Kero kertoo aloittaneensa alunperin hieman vahingossa: “Vuonna 2016 GS Demonsissa valmentajatilanne oli sellainen, että minulle jäi puolustuksen koordinaattorin rooli. Olen toki taustaltani liikunnanohjaaja ja vuosien mittaan käynyt erilaisia valmentajakoulutuksia ajatuksena siirtyä valmentajaksi peliuran jälkeen, mutta tarkoituksena ei ikinä ollut hypätä pelaajavalmentajan rooliin. Samoihin aikoihin valmensin Aalto Predatorsia korkeakoulusarjassa muutaman vuoden ajan. Olen myös valmentanut SAJL:n tekniikkaleireillä ja U20-naisten leireillä, jotka ovat olleet aina inspiroivia kokemuksia. Peliuran päättyessä 2019 valmentajaksi siirtyminen oli lopulta erittäin luontevaa.”

Wolverines-pelaajisto suhtautuu tuoreeseen päävalmentajaansa kunnioituksella, niin hänen taustaansa pelaajana kuin taitoihin valmentajana. Keron pitkä pelaajaura ja persoona näkyvät hänen valmentamisessaan; asiantuntemus, rauhallisuus, kuuntelutaidot, älykkyys ja halu kommunikoida pelaajille aina laadukkaasti ovat tehneet hänestä erityisen pidetyn valmentajan.

Päävalmentajaksi ryhtyminen oli kuitenkin Kerolle iso asia: “En olisi hetki sitten kuvitellut, että olisin vielä valmis päävalmentajaksi. Kun pestiä minulle tarjottiin, pyörittelin ajatuksissani mitä kaikkea se tarkoittaakaan. Lopulta harkinnan jälkeen kypsyin ajatukseen siitä, että olen valmis ottamaan uusia haasteita vastaan. Olen ollut aktiivinen joukkueen taustalla tapahtuvissa asioissa jo Jyväskylän vuosista alkaen. Tässäkin joukkueessa minulla on ollut kova halu osallistua toiminnan kehittämiseen ja suunnittelemiseen yhdessä Pekan ja muun valmennuksen kanssa, joten tavallaan ajattelen jatkavani sitä työtä isommalla vastuulla.”

Kommunikoinnin ja kuuntelemisen Kero mainitseekin keskeisiksi arvoikseen, joita hän haluaa valmentajana toteuttaa: “Vuosien mittaan olen pohtinut omaa valmennusfilosifiaani, joka on rakentunut omista kokemuksista niin pelaajana kuin valmentajana. Haluan kommunikoida avoimesti ja hyvin, kuunnella pelaajia, valmentajia sekä koko staffia, mutta olla samalla vaativa ja johdonmukainen. Tärkeää on rakentaa oikeasti yhteistä juttua, johon pelaajat ja valmentajat voivat sitoutua. Kaikki tämä vaatii paljon työtä, jonka pitäisi lopulta näkyä kentällä niin hyvinä suorituksina kuin peli-ilonakin.”

Joukkueessa kehitettyyn kulttuuriin ja laadukkaisiin käytäntöihin luotetaan myös muutostilanteessa, eikä ajatus uudesta päävalmentajasta kauhistuta päävalmentajaa itseään, saati joukkuetta. “Meidän joukkueeseen minun oli ja on tosi helppo sitoutua, allekirjoitan meille rakentuneen kulttuurin, ja tästä on helppo siinä mielessä lähteä eteen päin”, kuvailee Kero ja pitää Wolverines naisten joukkuetta yleisestikin varsin ainutlaatuisena Suomen jenkkifutiksessa, mm. pelaajamäärien ja toimintatapojen näkökulmasta.

 

Jenkkifutiksessa ei koskaan tule valmista

Jenkkifutis on lukuisina kesinä ollut Kerolle ykkösjuttu ja mennyt monen asian edelle, eikä päävalmentajapestiin ryhtymisen jälkeen tähän välttämättä ole tulossa suurta muutosta pikapuoliin. Jenkkifutis merkitsee uudelle päävalmentajalle paljon: “Olen aina jenkkifutiksessa nauttinut toki siitä kilpailemisesta, mutta myös uuden oppimisesta ja yhteisöllisyydestä. Vaikka välillä olisikin vaikea lähteä iltamyöhään räntäsateessa treeneihin, on päällimmäisenä mielessä lukuisat muistot peleistä, leireistä, turnauksista ja illanvietoista. Vuosien varrella tästä lajista on mukaan tarttunut kokemusten lisäksi lukuisia kavereita ja ystäviä. Jenkkifutis on siis aina ollut paljon enemmän kuin harrastus.”

Mikä siis tarkalleenottaen motivoi Keroa edelleen jatkamaan lajin parissa? “Minulle on erityisen tärkeää olla mukana nimenomaan naisten jenkkifutiksessa. Olen itse saanut lajilta todella paljon, ja haluan mahdollistaa muillekin naispelaajille kaiken sen, mitä tästä lajista voi parhaimmillaan saada. Lisäksi jenkkifutis tarjoaa rajattomat mahdollisuudet uuden oppimiseen. Ei pelaajana tai valmentajana ole ikinä ollut sellainen olo, että olisin valmis. Koko ajan tunnen, että on varaa kehittyä, mikä on tässä lajissa hienoa. Valmentajana mietin jatkuvasti, miten voin edesauttaa pelaajien kehittymistä niin taidollisesti, pelin ymmärtämisessä tai psyykkisissä ominaisuuksissa”, kertoo Kero.

 

Kuulumisia off-seasonin alusta

“Loppuvuoden ajan keskitymme pelaajarekrytoinnin ohella jenkkifutiksen perustaitojen harjoitteluun ja fysiikkatreeneihin. Päämääränä on pelata myös ensi kaudella kahdella sarjatasolla”, kertoo Kero kauden 2023 näkymistä. Joukkue on tällä hetkellä käynnistämässä seuraavaan kauteen valmistautumista ja ensimmäisenä virstanpylväänä uusi päävalmentaja luotsaa kokeilupäiviä, joissa tavoitteena on saada uusia harrastajia lajin pariin. Keron tavoitteena on myös kehittää yhteistyötä naisten U20-joukkueen kanssa. Samalla kootaan taustatiimiä tulevalle kaudelle ja tarjotaan uutta matalan kynnyksen mahdollisuutta esimerkiksi pelaajauransa lopettaneille pelaajille aloittaa oma valmentajapolkunsa Wolverines naisten valmennustiimin ohjauksessa. “Tiedän, että peliuran jälkeen valmentajaksi ryhtyminen voi olla monelle korkea kynnys. Olen useasti miettinyt, miten voisimme pitää entiset pelaajat lajin parissa joko valmentajana tai muissa rooleissa joukkueen taustalla. Haluaisinkin lähettää terveisiä ja rohkaista kaikkia peli-uran lopettaneita, että mikäli valmennus millään tavalla kiinnostaa, otathan yhteyttä, niin voidaan yhdessä suunnitella miten oma valmentajapolku voisi alkaa! Tähän hienoon yhteisöön voi liittyä myös jossain muussa taustaroolissa – jenkkifutiksesta tarjoaa unohtumattomia kokemuksia myös pelikentän ulkopuolella.”

 

Kokeilupäivät

Tule Wolverinesin kokeilupäiviin testaamaan jenkkifutista!:

Ma 17.10.2022 klo 21-22.30

Ke 19.10.2022 klo 20-21.30

Paikka: Talin jalkapallohalli, Purotie 8 Helsinki

Ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, nappikset/lenkkarit, urheiluvaatetus ja juomapullo riittävät varusteiksi.
 

Kuva: Jari Turunen
Teksti: Erika Nylund