Helsinki Wolverines on solminut pelaajasopimuksen kaudelle 2021 hyökkäyksen linjamies Tuomas Tammeron kanssa. Peliuransa kaksi viimeisintä aktiivista kautta, eli 2018 ja 2019, hän on viettänyt Saksassa Potsdam Royalsin riveissä, mutta joku saattaa tunnistaa nimen tätä edeltävältä ajalta Turku Trojansin rosterista.

Tammero on loistoesimerkki amerikkalaisen jalkapallon late entry -ilmiöstä. Aikaisempi urheilutausta joukkuelajeista on futiksessa, jossa Tammero pelasi ”enemmän tai vähemmän menestyksekkäästi” jalkapalloa kutosdivarissa. Jenkkifutiksen pariin mies löysi vuonna 2013 Turun yliopiston UTU Beaver Huntersin kautta, jossa hän pelasi vain yhden kokonaisen kauden ennen ensikosketusta Vaahteraliigakenttään Turku Trojansin joukoissa. ”Se toimi hyvänä ensikosketuksena lajiin. Beaver Huntersissa oli pelaajissa ja valmennuksessa paljon Trojansin miehiä, joten Trojansiin jatkamiseen oli matala kynnys”, Tammero kertoo.

”Trojans oli kovassa nousussa liittyessäni joukkueeseen ja Vaahteraliigan playoffeihin mentiinkin kolmena vuotena peräkkäin 2014–2016”, Tammero taustoittaa. ”Näiltä kausilta jäi paljon hyviä muistoja, vaikka kauden loppu olikin aina karvas. Kasassa oli kaikki nämä vuodet kova hyökkäyksen linja, jossa oli hyvä yhteishenki – se oli hyvä paikka kehittyä pelaajana.” Kauden 2017 monet lajia seuranneet muistaa Trojansin tarun päätöksenä miesten Vaahteraliigan osalta, mutta onneksi Turun seudulla on näkyvissä uudelleenrakentumista. ”2017 oli hyvin erilainen kausi Trojans-vuosinani, kun rosteri ei ollut liian laaja ja playoffpaikan sijaan taistelimme sarjapaikasta. Tuokin kausi oli tosin lopulta aika hauska, kun lopetimme sen hyvällä mallilla ja sarjan päätösottelussa voitimme Vaahteramaljaan lopulta edenneen Vaasan.”

Tammeron siirtyminen Saksan pääsarjaan herätti vuonna 2018 myös lehdistön mielenkiintoa. Osasyyksi lähdölle Tammero kertoi Trojansin luopumisen liigapaikasta, mutta totesi lähdön olleen ”todella suurella todennäköisyydellä” edessä joka tapauksessa. Uusi joukkue, Potsdam Royals, oli voittanut edellisellä kaudella näytöstyyliin kaikki ottelunsa GFL2-sarjassa kuin myös nousukarsintaottelut. ”Potsdamissa oli kova jenkkifutishuuma päällä seuraan liittyessäni”, Tammero muistelee joukkueen ensimmäistä kautta Saksan korkeimmalla tasolla. Yhdeksi GFL:n hienoiksi puoliksi hän nostaa yleisön määrän peleissä. ”Muutamassa vieraspelissä pääsi pelaamaan ihan hyvän kokoisilla stadioneilla. Parhaat ottelut olivat ehdottomasti paikalliskamppailut Berlin Rebelsiä vastaan sekä kotikentällä että vieraissa Berliinissä. Molemmilla joukkueilla oli paljon kannattajia aina paikalla, ja ottelut olivat joka kerta äärimmäisen tiukkoja. Kaikki kohtaamiset taisivat päättyä vierasjoukkueen voittoon.”

GFL-kokemuksen lisäksi Tammero pääsi myös laittamaan itsensä likoon EFL:ssä kaudella 2018 ja Eurobowlissa 2019, joita hän kuvaa mahtavaksi tilaisuudeksi päästä näkemään muiden Euroopan maiden kärjen taso. ”Europelit olivat tietysti hieno kokemus, kun voitimme kaikki ottelut. Matsit Calanda Broncosia ja Milano Seamenia vastaan olivat alusta loppuun tasaväkisiä ja päättyivät vain pisteen tai kahden erolla”, hän kertoo.

Miten sitten late entry -pelaaja Suomesta voi päätyä GFL-joukkueeseen? Tammero kertoo omasta näkemyksestään seuraavasti: ”Suomessa hyökkäyksen linjapelaajat ovat kaikki isoja ja vahvoja ja monilla suurin vahvuus onkin ruoka-aikaan kotona oleminen. Parhainta tulosta tekevät ne, jotka tämän lisäksi liikkuvat hyvin. Urallani jokaisella offseasonilla juoksun määrä on kasvanut vuosi vuodelta, ja tämä on auttanut kehittymään pelaajana todella paljon. Varsinkaan GFL:ssä ei riitä enää pelkästään iso koko ja hyvät voimatasot, kun joukkueet toimivat isommalla budjetilla ja pelaajia tuodaan maan ulkopuolelta runsaasti myös linjoihin. Lisäksi kausi on pitkä, lyhyimmilläänkin 5–6 kuukautta, eli rasitus pelaajalle on kovempi kuin Vaahteraliigassa.” Työtä kehittymisen eteen tulee siis tehdä paljon.

Kausi 2020 oli jokaiselle jenkkifutarille erikoinen ja monen suunnitelmat muuttuivat tai kaatuivat kokonaan koronaviruspandemian vuoksi. Tammero oli itse alun perinkin suunnitellut pitävänsä vuoden 2020 taukoa lajista. ”En uusinut sopimustani Potsdamiin tai lähtenyt haistelemaan kotimaan kenttiä. 2019 oli joukkueelle todella pitkä ja raskas kausi ja takki oli itselläni aika tyhjänä tuon jälkeen”, hän kertoo. Vuoden tauko lienee tehnyt terää ja miehen viesteistä välittyykin se, että onkin jo korkea aika päästä uudestaan kentälle. ”Olen todella innoissani! Useamman vuoden olen seurannut Vaahteraliigaa fanina ja katsonut matseja aina kun mahdollista. Viime kausi sekoitti mukavasti sarjan voimasuhteita ja pitkästä aikaa tuntuu siltä, että sarjalla ei ole yhtä selkeää ennakkosuosikkia”, Tammero toteaa.

Miksi sitten juuri Wolverines, on hyvä kysyä. ”Kukapa ei haluaisi finalistijoukkueeseen liittyä. Wolverines pelasi viime kesänä loppukaudesta kovatasoista jefua ja tuon joukkueen valmennusryhmä onkin jatkanut seuraavaan kauteen parin vahvistuksen kanssa”, kuuluu vastaus. ”Siitä on liian pitkä aika, kun olen viimeksi saanut mahdollisuuden pelata playoffeissa”, Tammero pohtii. ”Ehdoton tavoite on päästä välieriin ja sitä kautta Vaahteramaljaan. Kaikki joukkueessa haluavat varmasti parantaa viime kaudesta.”

”Tuomas on yksi parhaista hyökkäyksen linjamiehistä Suomessa. Pelattuaan kaksi viimeisintä kauttaan GFL:n pääsarjatasolla, tiedän että hänen pelinsä on kehittynyt, sillä hän on pelannut parhaimmistoa vastaan ja saanut myös loistavaa valmennusta”, päävalmentaja Michael Mattingly viestittää. ”Otin häneen yhteyttä ja keskustelimme hänen ajatuksistaan liittyen kauteen 2021. Kun kuulin, että hän on Suomessa, oli helppo päätös priorisoida tämä signaus ja jatkaa hyökkäyksen linjan kehittämistä. Uskon, että jokainen seuran jäsen on innoissaan tästä lisäyksestä.”

Jenkkifutisfaneille Tammero lähettää terveiset. ”Nähdään Brakulla! Olin viime kesänä itse paikan päällä katsomassa runkosarjan päätösottelua Roostersia vastaan ja toivon, että ensi kesänä peleissä on yhtä hyvä tunnelma”, hän päättää.

Lippu.fi:n kausikorttimyynti on alkanut! Osta omasti tämän linkin takaa ja tule kannustamaan Stadi siniseksi myös ensi kesänä!