Uusia rooleja ja pelaajapolku valmennukseen: Helsinki Wolverinesin uusi HC/DC Josh Claassen ja OC Tytti Kuusinen

Helsinki Wolverines on valmistautunut pitkän off-seasonin ajan innokkaasti uuteen kauteen. Kaudella 2024 joukkue jatkaa Naisten Vaahteraliigassa ja palaa lisäksi I-divariin. Joukkueen rungon muodostaa joukko tuttuja kokeneita pelaajia, joiden lisäksi mukaan on saatu uusia nuoria pelaajia ja vahvistuksina jo viime vuodelta tuttuja pelikavereita Kotkasta.

Joukkueen valmennustiimiin kausi 2024 on tuonut merkittäviä muutoksia, jotka heijastavat halua vahvistaa joukkueen kokonaisvaltaista osaamista. Päävalmentajana ja puolustuksen koordinaattorina nähdään nyt entinen hyökkäyksen koordinaattori Josh Claassen, ja kokenut pelaaja Tytti Kuusinen astuu uuteen rooliin hyökkäyksen koordinaattorina.

 

Josh Claassen – Päävalmentajan rooli ja siirtymä puolustukseen

Josh Claassen, joka on viime vuodet toiminut joukkueen hyökkäyksen koordinaattorina, tuo mukanaan HC-rooliin vuosien kokemuksen amerikkalaisesta jalkapallosta niin pelaajan kuin valmentajankin roolissa. Aikanaan Kaliforniassa 7-vuotta koulujefua pelannut Claassen on ollut vahvasti osa Wolverinesia aina vuodesta 2013 lähtien. ”Vuonna 2013 aloitin treenaamaan miesten II-joukkueessa, ja vuosikymmen on nyt vietetty monessa eri roolissa niin kentällä kuin sivurajalla Wolverinesissa. Siirryin mukaan naisten valmennustiimiin vuonna 2020, aluksi RB-valmentajana, ja viime vuodet OC-roolissa.”

Uuteen rooliinsa päävalmentajana Claassen suhtautuu suurella innostuksella. ”On aivan mahtavaa saada olla tässä joukkueessa mukana, sama missä roolissa. Siirto HC rooliin on ollut palkitsevampi mitä olin odottanut!”

Päävalmentajan roolin lisäksi Claassen on siirtynyt tänä vuonna pallon toiselle puolelle vastaamaan Wolverines-puolustuksesta, johon hän on tuonut mukanaan arvokasta kokemusta ja näkemystä hyökkäyksen puolelta. ”Uudessa roolissa puolustuksen koordinaattorina olen kokenut, että pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen. Olen pitänyt listaa asioista, joita vihasin hyökkäyksen koordinaattorina.”

Ennen kauden alkua Claassen korostaa joukkueen lahjakkuutta ja valmiutta. ”Meillä on laaja rosteri täynnä lahjakkaita urheilijoita, jotka ovat valmiita

 

Tytti Kuusinen – Pelaajasta valmentajaksi

Tytti Kuusinen, Wolverinesin pitkäaikainen pelaaja ja kapteeni, tarttuu tällä kaudella rohkeasti uuteen haasteeseen hyökkäyksen koordinaattorina. Kuusinen, joka on pelannut amerikkalaista jalkapalloa yli vuosikymmenen ajan, tuo mukanaan tuoretta pelaajakokemusta hyökkäyksen valmennukseen. ”Olen pelannut 11 vuotta jenkkifutista niin Suomessa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa kuin osana Suomen naisten maajoukkuetta. Helsinki Wolverinesiin siirryin vuonna 2017 muutettuani työn perässä lakeuksilta Espooseen.”

Uuteen rooliinsa hyökkäyksen koordinaattorina Kuusinen suhtautuu nöyrästi, mutta innokkaasti. ”Tulin mukaan aluksi RB-pelipaikkavalmentajan rooliin, jota olen tehnyt jonkin verran pelaamisen ohessa. Valmennustiimin muodostuessa sovimme HC Joshin kanssa että otan enemmän vastuuta koko hyökkäyksestä. Rooli on minulle täysin uusi, ja tulee olemaan iso oppimispolku, mutta koen tämän hienona mahdollisuutena jonka eteen teen tietenkin parhaani”, hän sanoo.

Kuusisen mukaan Wolverinesin tämän vuoden hyökkäystä on rakennettu vahvasti yhdessä koko valmennustiimin kanssa, pyrkien kuuntelemaan myös pelaajia. Omat mausteensa hyökkäykseen hän on tuonut tämän astisen pelaajauransa varrelta. “Olen pyrkinyt tuomaan mukanani peliurani pelikirjoista sellaisia elementtejä, jotka olen kokenut hyviksi ja jotka sopivat kokoonpanoomme.” Ennen kauden alkua Kuusinen korostaa tasaisen etenemisen merkitystä hyökkäyksessä. ”Koen että hyökkäyksessä tärkeintä on tasainen eteneminen isojen pelien sijaan. 3,5 jaardia per yritys riittää. Uskon että vahvalla perusasioihin keskittymisellä ja jatkuvalla yhteisellä jefuälyn kehittämisellä saamme aikaan toivottua tulosta kentällä.”

 

Uudistunut valmennustiimi

Tytin lisäksi valmennukseen on saatu mukaan myös muita kokeneita pelaajia, joista osa toimii kaudella pelaajavalmentajina. Tästä kehityksestä HC Claassen on ylpeä. “Pelaajien polku valmennukseen on ollut joukkueessamme pitkään tavoite, ja tällä offarilla on nähty tässä paljon edistystä. Anna-Kaisa Saarenpää (OL) ja Minna Lehtinen (DL) ovat valmentaneeet linjaa yli 20-vuotisen jenkkifutistaustan omaavan Minttu Hurmeen johdolla. Lisäksi Janika Nikander on ennen USA:han lähtöään valmentanut treeneissä LB-osastoa ja Emmi Järn puolestaan rissuja ja pelinrakentajia.”

Joukkue on saanut mukaan myös täysin uutta valmennusosaamista. “Uutena valmentajana joukkoomme on liittynyt miesten import-pelaaja Darius Lewis, joka on ollut koko talven Suomessa ja vastannut puolustuksen takakentästä. Lisäksi valmennustiimissämme jatkaa apuvalmentaja Cotterell Brown.”

 

Helsinki Wolverines on valmistautunut kauteen uudistuneen valmennustiimin voimin, luottaen kuitenkin joukkueen kokemukseen. Josh Claassenin johdolla joukkue pyrkii saavuttamaan nousujohteisen kauden yhteisesti päätettyjä arvoja kunnioittaen ja yhteisesti määriteltyjä tavoitteita kohti työskennellen.