Road to the Finals – Osa 3 – Pudotuspelit ja valmistautuminen finaaliin

Helsinki Wolverines Ladies asetti tulokaskaudelleen naisten Vaahteraliigassa tavoitteeksi päästä pudotuspeleihin ja kolmiosainen juttusarjamme ”Road to the Finals” tulee kertomaan, kuinka tämä tavoite täytettiin ja samalla lunastettiin paikka naisten Vaahteraliigan finaaliottelusta. Omia fiiliksiään ja kommenttejaan tulevat kertomaan niin pelaajat kuin valmentajatkin. Kolmannessa ja viimeisessä osassa ääneen pääsevät joukkueen perustajajäsenistä Janika Nikander ja Emmi Snåre, Suomen menestyksekkäimpiin pelinrakentajiin kuuluva Jonna Hakkarainen ja tulokaskauttaan ansiokkaasti pelaava Kiira Kesä-Heino, sekä valmennuksesta päävalmentaja Pekka Lamminsalo ja puolustuksen koordinaattori Joonas Kolunsarka.

Osa 3 – Pudotuspelit ja valmistautuminen finaaliin

Runkosarja oli viimein pelattu ja debyyttikaudellaan naisten Vaahteraliigassa oli Wolverines Ladies onnistunut nappaamaan sarjataulukon 2. sijan sekä kotiedun pudotuspeleihin. Välieräottelun vastustajaksi oli selvinnyt kolmanneksi sijoittunut Pietari Valkyries, jonka kanssa voitot olivat toistaiseksi tasan 1-1 ja tiedossa oli niin fyysinen kuin henkinenkin kamppailu finaalipaikasta.


Välieräottelu: Helsinki Wolverines Ladies – Pietari Valkyries 7-6 (0-6)

Ennakkoon jännittäväksi odotettua välieräkamppailua Brahenkentälle oli saapunut katsomaan lähes 150 kiinnostunutta katsojaa. Ottelu alkoikin todella tasaisissa merkeissä molempien joukkueiden puolustusten pysäyttäessä hyökkäysten kaikki yritykset. Ensimmäinen pistesuoritus nähtiin vain kolme minuuttia ennen puoliajalle siirtymistä, kun Valkyries-pelinrakentaja Kudinova onnistui epäonnistuneen heittopelin päätteeksi juosta maaliin saakka. Lisäpistepeli jäi kuitenkin vajaaksi ja taululle jäivät 0-6 lukemat. Totuttuun tapaan ahmahyökkäys heräsi taisteluun kolmannen neljänneksen aloitusdraivilla, jonka viimeisteli Katja Riihiaho kuuden pisteen arvoisesti. Sanni Seppälän onnistunut lisäpistepotku viimeisteli voittolukemat taululle. Viimeisen naulan löi arkkuun LB Elina Kero, joka onnistui peittämään Seppälän potkaiseman rähmätyn lentopotkunpalautuksen ja näin ollen ahmahyökkäys pystyi käyttämään kellon loppuun. Wolverines Ladies finaaliin ja Pietari Valkyriesille pronssiset mitalit kaulaan!

 

Janika Nikander:

Alusta asti joukkueessa mukana olleena, miltä finaalissa olo tuntuu?

Ehkä vähän epätodelliselta, ei osaa oikein vielä laittaa oikeaan perspektiiviin.

Kävikö joukkuetta pari vuotta sitten perustettaessa mielessä, että muutamassa vuodessa ollaan pääsarjatasolla finaalissa?

Ei. Ei osannut silloin kuvitella edes liigaa, saati finaalia. On ollut kyllä hieno matka.  Nyt tähän vasta on herännyt, kesä on menty viikko viikolta ja aina voittoa on lähdetty hakemaan mutta nyt on vasta tajunnut, että voittoja on saatu tarpeeksi, että nyt ollaan finaalissa asti.

Mikä joukkueen taipaleessa on se , että Wolvot on nyt finaalissa?

Ollaan uskallettu asettaa tavoitteet korkealle ja on tehty töitä niitä kohti, vaikka monesti on näyttänyt siltä ettei tässä ole mitään järkeä. Taustalla on kuitenkin ollut hyvä porukka tekemässä työtä eikä vaikeinakaan hetkinä kukaan oo lakannut uskomasta. Joka vuosi on menty parempaan päin ja joka vuosi on mietitty tuleeko tästä mitään ja nyt siitä on tullut jotain. Syksyllä oli jo niin paljon porukkaa, että silloin näki että tästä tulee jotain.

Yksi asia mikä tekee Wolvoista lauantaina voittajan?

Me voitetaan koska me kaikki uskalletaan tavoitella korkeammalle, eikä tyydytä siihen mitä meillä on.    

 

Emmi Snåre:

Kuva: Johanna Viljamaa

Miltä tuntuu olla Wolverinesin kolmannella kaudella liigan finaalissa?

Voidaan kaikki olla ylpeitä siitä mihin on päästy, kun miettii että ekalla kaudella oli 11 pelaajaa ja niistäkin puolet Lahti Panthersista, niin jos miettii kuinka paljon jengiä on saatu kerättyä lisää ja kuinka paljon kaikki on kehittynyt niin kyllä meillä on kaikki syyt olla ylpeitä itsestämme ja paikasta Vaahteraliigan finaalissa.

Miksi mentiin näin pitkälle?

– Meillä on niin iso määrä pelaajia ja ollaan koko kausi pystytty treenaamaan kokonaisilla kentällisillä. Lisäksi se kun treenaa itseään parempien kanssa niin kehittyy varmasti, Demonsin perintönä tuli paljon tieto-taitoa, sanoisin että sekin on vienyt meitä paljon eteenpäin.

Olisitko uskonut Wolvojen tarinan alussa että parissa vuodessa ollaan SM-finaalissa?

– En. Moni kaverikin sanoi, että kannattaisi miettiä muuta joukkuetta, ettei Wolvoista välttämättä tule mitään. Ollaan kuitenkin saatu porukka kasaan ja tehty töitä yhdessä, näyttäisi toimivan ihan hyvin.

Millä Wolvot voittaa lauantaina?

– Meidän pitää pelata kauden virheettömin peli ja kaikkien pitää antaa kaikkensa, näissä se tulee kaatumaan suuntaan tai toiseen.

 

Jonna Hakkarainen:

Kuva: Riitta Rinta-Tassi

Useamman finaalin kokemuksella, mikä Wolvojen joukkueessa on erityistä?

– Pelaajamäärä, on tosi paljon pelaajia, eikä juuri tarvitse pelata kahteen suuntaan. Lisäksi Demons-pelaajien mukana tuoma kokemus näkyy

Mikä noiden asioiden lisäksi teki Wolvoista tällä kaudella finaalijoukkueen?

– Kokeneiden pelaajien rinnalla monesta vähemmän pelanneesta pelaajasta on noussut suuria pelaajia. Kehitys on ollut kova.

Mihin lauantain finaali ratkeaa?

– Kuten päävalmentajakin sanoi, se voittaa kummalla pysyy pää paremmin kylmänä.  

 

Kiira Kesä-Heino:

Eka kausi ja Vaahteraliigan finaalissa, miltä tuntuu?

– Uskomattoman jännittävältä. En kyllä vuosi sitten try outteihin astellessa uskonut että olisin tässä nyt. Älytön tilaisuus, oon todella kiitollinen. Tunne ja fiilispohja on huomattavasti vahvempi kuin aiemmissa vastaavantyyppisissä tilanteissa, kun olen nuorempana esimerkiksi juossut SM-viestien finaaleissa.

Miltä tuntunut pelata kahdella eri sarjatasolla?

– Tuntunut yllättävän loogiselta, ei ole sekoittanut päätä, treeneissä on kuitenkin treenattu yhtenä joukkueena eikä ole ollut jakoa kahteen joukkueeseen. Meininki ja pelin taso on kuitenkin 2.divarissa ja Vaahteraliigassa ihan eri, lataus ja jännitys on liigapeleihin ollut ihan erilainen, puhumattakaan tulevasta finaalista.

Mikä tekee Wolverinesista lauantaina voittajan?

– Yhteinen voima ja halu, siinä on kaksi asiaa mutta ne kulkevat käsi kädessä. Tiedän että kun me vaan puhalletaan yhteen hiileen niin ei sitä voi voittaa kukaan muu.    

 

Joonas Kolunsarka:

Millä fiiliksellä puolustus valmistautunut finaaliin?

– On saatu hyviä repsejä hyvää scouttihyökkäystä vastaan ja saatu asennettua pari uutta kikkaa. On koitettu keskittyä asioihin jotka vastustaja tekee hyvin ja koitetaan pelata niitä vastaan vielä paremmin.

Kuvaile puolustusta yhdellä sanalla:

– Yolo (You Only Live Once)

No joku toinen?

– Yhtenäinen

Mikä kokonaisfiilis joukkueessa?

– Tosi hyvä, sellainen sopiva nousujohdanteinen fiilis ja hyvä yhteishenki ja porukka tykkää olla ja tehdä tätä, mikäs tässä.

Mikä tekee Wolvoista sen että ollaan edetty finaaliin asti?

– Pelaajien määrä ja sitä kautta laadukkaat treenit. Parempihan se on, kun on 30 pelaajaa treeneissä kuin jos on 5.  

   

Pekka Lamminsalo:

Kuva: FSC Media/Riku Flink

Miten playoff -valmistautumiseen on vaikuttanut se että hieman ennen playoffeja 2.divarin kausi päättyi ja on pyöritetty vain yhtä sarjatasoa sen jälkeen?

– On se jonkin verran helpottanut, kun ei tarvitse miettiä yhtä montaa liikkuvaa osaa, mutta meillä oli kyllä jo kehittynyt melko hyvä prosessi peleihin valmistautumiseen eli ei kyllä olisi ollut mahdottomuus vetää kahta sarjatasoa loppuun asti. Tavallaan tästä valmistautumisesta tuli suoraviivaisempaa kun on vain yksi sarjataso mietittävänä.

Valkyries-välieräpeli oli tiukka, tiukempi kuin tavoiteltiin, mikä fiilis siitä?

– Taisteluvoitot tekee aina hyvää, jäi fiilis että pelattiin tiukka peli ja pystyttiin paineen alla vääntävät tarvittavat downit ja pisteet, se on hyvä merkki joukkueessa.

Viikko valmistauduttu finaaliin, miten valmistautuminen lähtenyt käyntiin?

– Samoin kuin muihinkin peleihin, toki kahden viikon valmistautumisaika on ottanut paineita pois kiireestä, filmiä ehtii katsoa enemmän ja asioita ehtii suunnitella paremmin. Muuten ihan samalla tavalla kuin muihinkin peleihin.

Nimeä yksi asia mikä tekee Wolvoista mestarin niin mikä se on?

– Joukkueen laajuus. Meiltä löytyy pelintekijöitä ympäri kenttää, ei meillä ole isoja aukkoja missään kohdalla pelikentällä.  


Huomenna lauantaina Myyrmäen jalkapallostadionilla klo 18:00 joukkueen, valmennuksen, seuran ja taustahenkilöiden työ palkitaan, kun naisten Vaahteraliigan finaalissa kentälle astelee Helsinki Wolverines Ladies. Vain kolme vuotta sitten perustettu joukkue on päävalmentaja Lamminsalon johdolla näyttänyt, mihin kovalla halulla ja tahdonvoimalla voi päästä, kun ei pelkää ottaa riskejä ja uskoo omaan tekemiseensä. Kausi 2017 ei ollut joukkueen osalta lähelläkään täydellistä, mutta jokainen pelaaja ja valmentaja on antanut kaikkensa tähän yhteiseen projektiin ja huomenna ahmanaiset pelaavat suomenmestaruudesta hallitsevaa mestaria vastaan.

 

Teksti: Helsinki Wolverines Ladies
Kuvat: Johanna Viljamaa, FSC Media, Riitta Rinta-Tassi, SAJL & Helsinki Wolverines Ladies