Kesällä 2018 naisten 11 vs 11 -jenkkifutissarjoihin osallistuu yhteensä 16 joukkuetta. Toukokuussa alkavaan 1-divisioonaan osallistuu 12 joukkuetta, jotka on jaettu kahteen maantieteelliseen lohkoon. Vaahteraliigassa on käytössä poikkeuksellisesti mielenkiintoinen sarjamuoto, kun 1-divisioonan voittaja pääsee mukaan Vaahteraliigan pudotuspeleihin. Neljällä joukkueella pelattava Vaahteraliigan runkosarja alkaa kesäkuussa. Sarjoihin valmistautuminen etenee Wolverines-leirissä suunnitelmien mukaan. Yksilötaitojen rinnalla pelikirjaa on ajettu sisään niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa, ja vauhti kiihtyy mitä lähemmäs kauden alkua mennään.

Hyökkäyksessä paljon uutta ja tuttua

RB Tytti Kuusinen

Ahmojen hyökkäys on vahvistunut Seinäjoella uransa aloittaneella maajoukkue-RB Tytti Kuusisella. Työpaikan perässä Etelä-Suomeen muuttanut Kuusinen kertoo joukkuevalinnastaan: “Wolverinesiin päädyin joukkuehengen ja tekemisen meiningin takia. Joukkueessa on paljon kokemusta mutta myös uutta osaamista sekä tulevaisuuden tekijöitä niin pelaajistossa kuin valmennuksessa. Minusta on hienoa olla mukana monipuolisessa, kasvavassa joukkueessa.”

Suuri pelaajarinki mahdollistaa pelaajille keskittymisen vain yhteen pelipaikkaan ja pelinomaisten drillien toteuttamisen kaikissa joukkuetreeneissä. “Treeneissä hommaa tehdään rennosti mutta tosissaan. Minusta on ollut hyvä, että valmennus on korostanut sitä faktaa, että kesällä kentällä pelaa niin kuin treeneissä treenaa. Pienessä seurajoukkueessa pelanneena on väen paljous tuntunut välillä hassulta, mutta on kyllä ollut huippua, että jokaisissa treenissä ollaan pystytty vetämään pelinomaista treeniä kuten tiimiä tai 7vs7. Pelikirjat alkavat myös olla jo aika hyvin sisällä, joka on mahtavaa, kun miettii kuinka kauan kauden alkuun vielä on”, Kuusinen jatkaa.

Wolverinesin keskushyökkääjäkaarti koki viime kaudella ikäviä loukkaantumisia, joista nyt on onnistuneesti toivuttu. Mukana on myös täysin uusia, sekä jälleen vuoden kokeneempia pallonkantajia. “Meillä on monipuolinen, omilla vahvuuksilla varustettu RB-porukka, jossa kaikki tsemppaa kaikkia, ja nauruakin irtoaa hyvin. Pelipaikkakohtaiset treenit ovat olleet monipuolisia ja keskitytty perustekniikoiden hiomiseen sekä tehty paljon pelikirjaa tukevia drillejä”, Kuusinen kertoo.

Pelinrakentaja Oona Hämäläinen

Tulivoimaisen juoksupelin lisäksi myös heittopeliltä voi odottaa paljon tulevana kesänä. Pelinrakentajat ovat saaneet valmennusta päävalmentaja Lamminsalon lisäksi Robert Johnsonilta. Kolmannen kautensa Wolverinesissa aloittava Oona Hämäläinen tunnetaan ahkerana treenaajana ja viime kaudella hänet palkittiinkin 2-divisioonajoukkueen hyökkäyksen MVP:nä. “Pekka ja Rojo ovat valmentaneet hyvällä otteella, ja ollaan saatu laadukkaita treenejä pelinrakentajien kesken. Myös yhteinen aika laitahyökkääjien kanssa on ollut tärkeää – isossa joukkueessa on paljon rissuja, joten on tärkeä päästä tuntemaan jokaisen omat twistit”, kertoo Hämäläinen.

Tälle kaudelle yhdeksän pelaajan jenkkifutiksesta on luovuttu ja molemmilla sarjatasoilla pelataan samaa pelimuotoa. “Myös divarissa päästään pelaamaan 11 vs 11, joka on itselleni se isoin juttu. Uusi pelimuoto tulee varmasti näkymään omassa pelissäni, ja se antaa myös mahdollisuuksia monipuolistaa pelikirjaa myös divarissa. Tämä muutos vaatii entistä isomman rosterin, joten pelaajien riittävyys tulee huomioida. Treeneissä on kuitenkin käynyt todella hyvin porukkaa, ja etenkin linjapelaajien määrä on kasvanut huimasti”, pohtii Hämäläinen.

Linjapelaamisesta entistä vahvempaa

Yksi talven positiivisimmista kehitysaskeleista on nähty linjaryhmässä. Valmennuksesta vastuun ovat ottaneet myöhemmin kaudella pelikentälle palaava Elina Seppälä, sekä viime kaudella joukkueenjohtajan tehtäviin keskittynyt Mirva Honkonen. Molempien pelaajaura on ollut pitkä, ja palkintokaapeista löytyy useita suomenmestaruus- ja arvokisamitaleita, sekä all stars -nimityksiä. Jo 2002 jenkkifutisuransa aloittanut Mirva Honkonen kertoo siirtymisestään valmennukseen ja linjaryhmän uudenlaisesta treenimentaliteetista, jossa korostuu sitoutuminen, yhteishenki ja ammattiylpeyden kasvattaminen. “Homman ottaminen haltuun oli aika helppoa, kun tunsin pelaajat jo valmiiksi ja tiesin, miten heitä on viime kaudella valmennettu, pelikirja oli itselle suurinpiirtein tuttu ja lisäksi itselläni oli selkeä visio siitä, mihin suuntaan haluan pelaajia kehittää. Myös linjassa valmentaja-aisaparina oleva Elina Seppälä teki päätöksen helpoksi, sillä tiedän, että pystymme tukeutumaan toisiimme ja suunnittelemaan toimintaa yhdessä. Harjoituksissa olemme panostaneet aiempaa enemmän myös fysiikkaharjoitteluun kehonhallinnan ja tehokkaamman voimantuoton opettelun kautta. Olemme pyrkineet antamaan pelaajille myös aiempaa laajemmat avaimet pelin kokonaisvaltaiseen ymmärtämiseen. Jokainen linjamies on opetellut talven aikana sekä puolustusta että hyökkäystä, ja vaikka tämä ei ole tehokkain tyyli, olemme todenneet, että osaaminen molemmin puolin palloa auttaa. Mitä paremmin osaat hyökkäyksen tekniikat, sen paremmin osaat puolustajana pelata niitä vastaan ja toisinpäin. Valmentajana saa olla tyytyväinen siihen, miten talvikauden harjoittelu on edennyt. Treeniaktiivisuus on ollut hyvällä tasolla ja pelaajat ovat vastanneet hyvin valmennuksen tarjoamiin haasteisiin”, avaa Honkonen treenisuunnitelmaa ja kulunutta talvikautta.

Anni Alanko & Mirva Honkonen

Linjapelaajien määrä tulee olemaan entistä ratkaisevammassa osassa tulevan kauden sarjoissa. Lähes 20:ksi kasvanut linjarinki pitää sisällään useita viime kauden runkopelaajia, muualta siirtyneitä jenkkifutareita sekä täysin uusia pelaajia. Yksi Honkoseen vaikutuksen tehneistä rookieista on vasta 18-vuotias lupaus Anni Alanko, joka on nauttinut monipuolisista treeneistä valmentajakaksikon alaisuudessa. “Mirva ja Sellu (Elina Seppälä) ovat molemmat todella osaavia ja mukavia valmentajia. He valmentavat tosissaan, ja se on ihanaa, kun on valmentajat jotka oikeasti haluavat, että pelaaja kehittyy. Olen harrastanut lajeja laidasta laitaan, ja jefu on tuntunut heti ensimmäisistä treeneistä alkaen todella kivalta ja itselleen sopivalta lajilta. Päätavoitteenani on toistaiseksi kehittyä mahdollisimman hyväksi linjapelaajaksi, jotta pääsisin pelaamaan Vaahteraliigaa. Pitkällä tähtäimellä myös maajoukkue houkuttelee”, kertoo Alanko.

Hyvä ilmapiiri näkyy koko joukkueen toiminnassa ja se nousee vahvasti esiin myös Anni Alangolta: “Yhteishenki on jotain aivan uniikkia, samanlaista en ole muissa lajeissa kokenut!” Myös kokenut Mirva Honkonen on huomioinut erityisesti omien suojattiensa yhteisöllisyyden. “Meidän yhteishenki on paras, mitä yhdelläkään linjaryhmällä olen peliurallani nähnyt. Kaikki kannustavat toisiaan ja puskevat toisiaan parempiin suorituksiin. Linjassa on vallinnut mieletön yhdessä tekemisen meininki ja se tulee varmasti näkymään myös kesällä pelikentällä”, summaa Honkonen.


Maaliskuun kokoonpano:


Kokoonpano & valmennus 2018

[table id=1 /]


Teksti: Helsinki Wolverines Ladies
Kuvat: Helsinki Wolverines Ladies