Click to read in english

Jos sinulla on ollut tyhjä ja epämääräinen olo muutaman viikon, se on saattanut johtua siitä, että merkittävä voimakenttä on poistunut Suomesta Tytti Kuusisen läksittyä pelaamaan täksi kaudeksi Yhdysvaltoihin. 

Tavoitimme Wolverinesin keskushyökkääjä-voimanpesän Bostonista, jossa Tytti Sininen pukeutuu punaiseen ja aloittaa kauden 16.4. D.C. Divasia vastaan Washington DC:ssä. Boston Renegades pelaa Yhdysvalloissa Womens Football Alliance -liigaa (WFA) Pro-sarjatasolla, jonka mestaruuden joukkue on voittanut kolmena edellisenä kautena. 

 

Läpäisemättömiä esteitä

Tytin mielessä on pyörinyt jefun pelaaminen lajin kotimaassa jo vuosia – kauden 2019 jälkeen hän alkoi selvitellä eri joukkuevaihtoehtoja ja sai Boston Renegadesista super-positiivisen, ammattimaisen kuvan. Vaikka kukaan ei toistaiseksi naisena ammatikseen jefua pelaakaan, olivat joukkueen toimintatavat ja vibat ammattimaisuuden suhteen selkeästi tärkeä teema Tytille oman kehityksen kannalta – lisäksi Tytti jutteli tutun pelaajan kanssa ja tämä edelleen vahvisti ajatuksia: ”Janna-Jemina Seilekseltä myös kuulin hyvää, hän oli aiemmin pelaamassa Bostonissa ja on myös tällä kaudella, eli meitä on kaksi suomalaista täällä.” 

Matka Jenkkilän jefukentille on ollut Tytille kaikkea muuta kuin helppo ja yksinkertainen, sillä kaudella 2020 Tytti jo matkusti Bostoniin ainoastaan tullakseen pian takaisin koronapandemian levittyessä maapallolle ja WFA:n kauden peruuntuessa kokonaan. Vuonna 2021 Jenkeissä pelattiin kausi, mutta Tytille reissu ei tuolloin ollut mahdollinen koronepäavarmuuksien vuoksi ja mm. kaupunkikohtaisten koronarajoitusten estäessä täysin Wolverines naisten joukkueen treenit. Toimitus huomauttaa, että eri käänteiden takia tätäkään juttua ei julkaista (epäonnen välttelyn hengessä) kuin nyt tunteja ennen Tytin ensimmäisen pelin kick-offia!

 

Hit the ground running!

Haastatteluhetkellä Tytti on Bostonissa innokkaan epäuskoisissa tunnelmissa, hän on pitkän odotuksen jälkeen vihdoin perillä, asiat näyttävät onnistuvan ja ensimmäinen pelipäivä kolkuttelee ovella. ”On ollut hauska nähdä tuttuja tyyppejä vuodelta 2020 ja pyrähtää treeneihin mukaan – huippufiiliksin oon täällä!”, Tytti kertoo iloisesti. Tytti on saanut rauhassa asettua vuokrahuoneeseensa ja paikalliseen arkeen toisella mantereella, ekat treenit on taputeltu ja sali käyty testaamassa. 

USA:ssa importin perusarki tulee Tytillä rullaamaan töiden ja jefun pelaamisen ympärillä – hän tekee etätöitä Suomeen ja toimii tällä kaudella myös Wolverines naisten joukkueen tuikitärkeänä videovalmentajana kommentoiden treeni- ja pelivideoita muiden ahmojen unien aikana. Haluammekin joukkueen puolesta välittää kiitokset Tytille, tuoreisiin Hudl-notifikaatteihin on aamulla mukava herätä! 

Tytin viikot kuullostavat tiiviiltä, sillä Renegades treenaa kaksi kertaa viikossa, minkä päälle arkeen kuuluvat itse pelireissut, salitreenit, peleihin valmistavat nopeusvoimatreenit ja tietysti joukkueen etäpalaverit, joissa katsotaan filmiä, hiotaan pelikirjaa ja taktiikoita. Etenkin pelimatkat ovat Yhdysvalloissa varmasti erilaisia kuin koto-Suomessa, kun kulkuvälineenä toimii bussin tai auton sijaan lentokone pitkien välimatkojen vuoksi. Kauden alkuun sijoittuu myös heti kuuden viikon peliputki, jolloin pelejä on jokaisena viikonloppuna, joten ura Renegades-keskushyökkääjänä saa intensiivisen alun. 

 

Tytin American Dream?

Wolverinesin keskeinen hahmo ja pitkän linjan kapteeni on kantanut peliuransa aikana palloa monia monituisia jaardeja, niin Crocodilesin vihreissä, Wolverinesin sinisissä, Crusadersin (SWE) punaisissa kuin Suomen maajoukkueenkin väreissä. Tytti tunnetaan urheilijana, joka paiskii töitä kovaa ja nöyrästi, asettaa tavoitteensa korkealle ja suorittaa täysillä. 

Mitä Tytti siis lähti erityisesti USA:sta hakemaan ja mitä hän odottaa eniten? ”Lajin kotimaa ja WFA maan arvostetuinpana naistenliigana, niin odotan kyllä innolla millaisia joukkueita ja yksilöitä tulee vastaan ja mihin omat rahkeet riittää täällä Jenkeissä”, toteaa Tytti ja sanoo odottavansa reissulta eniten joukkueen kanssa yhdessä pelaamista ja pelien kovuutta. Hän tarkentaa vielä haluavansa haastaa itsenään ja kehittyä niin jenkkifutarina, urheilijana kuin ”ehkä sillee pikkasen myös koutsina”. 

Tulevan kauden tavoitteena keskushyökkääjällä on sisäistää Renegadesin pelikirja ja pelityyli, päästä joukkueeseen sisään, olla joukkueelle hyödyksi ja saada mahdollisimman paljon peliaikaa. Koko kauden näkökulmasta puhuttaessa Tytti toteaa, että WFA huipentuu heinäkuun alkupuolella – jos Boston etenee finaaliin asti – ja tämän jälkeen Tytti palaa Suomeen pelaamaan Wolverinesin kanssa loppukaudeksi. Lisäksi Tytti tavoittelee pelipaikkaa maajoukkueessa Suomessa tämän vuoden heinä-elokuun vaihteessa järjestettäviin MM-kotikisoihin, ”Suomen edustaminen kotikisoissa olisi todella hienoa!”.

 

Terveisiä Tytille ja Tytiltä

Tulee olemaan tosi mielenkiintoista seurata, kuinka Tytin pohjalainen perkele iskee WFA:n viheriöillä.  

Joukkueemme toivottaa Tytille kaikin puolin mahtavaa reissua ja kovia pelejä Renegadesin riveissä!

”Toivottavasti jengi löytää tänäkin kesänä suurin joukoin kannustamaan Wolverinesia niin kotona kuin vieraissa ja toivottavasti nähdään loppukaudesta myös!” Myös seuraava GIF on Tytiltä teille ja meille kaikille:

 

 

Tytti Kuusinen joins Boston Renegades

Finns may have felt weird and disoriented for a few weeks, as a significant force field has left the country, as Tytti Kuusinen travelled to play in the United States for this season. 

Currently the Wolverines running back powerhouse is in Boston, where Tytti Blue will suit up in Renegades red and kick off her season on April 16. In a game against D.C. Divas in Washington DC. Boston Renegades play the Womens Football Alliance (WFA Pro) in the United States and are a three-time consecutive champion. 

 

Force Majeures

Tytti has had her mind on playing American football in the USA for years – after the 2019 season, she started researching different teams and found that the Boston Renegades organization has a super positive, professional feeling to it. Although no one truly plays pro football as a woman for the time being, the team’s methods, vibes and professionalism were clearly an important theme when Tytti considered possibilities for her own development – Tytti also discussed Renegades with another Finnish football player: ”I also heard good things from Janna-Jemina Seiles, she was previously playing in Boston and is also here this season, so there are two us Finns here.” 

The journey to football fields in the US has been far from easy and simple for Tytti, as in the 2020 season she already travelled to Boston only to come back almost instantly when corona pandemic spread to the globe and the WFA season got completely cancelled. In 2021, the WFA played their season, but for Tytti, the trip was not possible at that time due to covid related uncertainities and e.g. Helsinki region specific pandemic restrictions completely preventing the Wolverines women’s team from training. Editor of this article would like to point out that due to the different twists and turns, this story was chosen not to be published (in order not to jinx) earlier than mere hours before Tytti’s first game kick-off!

 

Hit the ground running!

At the time of the interview, Tytti is in Boston in an enthusiastic and surreal mood, after a long wait she is finally there, things seem to be working out and the first game kicks off soon. ”It’s been nice to see some familiar people from 2020 and get to practice – feeling very good!” says Tytti cheerfully. Tytti has settled in her rented room and in her day-to-day routines on another continent, and already joined first practices and tested the gym. 

Tytti’s everyday import life in the USA will revolve around work and football – she works remotely to her employer in Finland and acts as an important video coach for the Wolverines women’s team this season, commenting on practice and game videos during the night when other Wolverines are asleep. On behalf of the team, we would like to thank Tytti and time zones as it is obviously nice to wake up to the fresh Hudl notifications in the morning! 

Tytti’s weekly schedule appears to be busy, with the Renegades practices twice a week, topped with games, gym workouts, pregame speed-strength workouts, and the team’s remote meetings for watching film and update game strategy. Especially game day trips in the United States are certainly different from those in Finland as the travels take place in a plane instead of a bus or car, due to the US size and long distances. The season launches with a six-week game streak, with games every weekend, so the career as a Renegades RB gets an intense start. 

 

Tytti’s American Dream?

The Wolverines’ central character and long-term captain has carried the football for many many yards during her career, in Crocodiles greens, Wolverines blue, Crusades (SWE) red and also in the Finnish national team colors. Tytti is known as an athlete who works hard and humbly, sets her goals high and performs to the maximum. So – what is Tytti after in the States and what does she expect the most?

”The sport’s homeland and WFA as the most prestigious women’s league in the US, I look forward to seeing what kind of teams and individuals I will play against and where I am at, at this level,” says Tytti, who looks forward to playing tough games and opponents with Renegades. Then Tytti points out that most of all she wants to challenge herself and develop as a football player, an athlete and also ”maybe a bit as a coach as well”. 

According to Tytti, her goals for the upcoming season are to learn the Renegades’ playbook and play style, become a part of the team and be useful, and get as many minutes on the field as possible. Considering the entire season, Tytti notes that WFA will end in early parts of July – if Boston reaches its way to the finals – and after that she will return to Finland to play with the Wolverines. In addition, Tytti is also trying out for the Finnish national team for World Championships that will be held in Finland in July-August this year, ”Representing Finland at home for the World Championships would be great!”, she adds.

 

Greetings from and to Tytti

It will be interesting to see how Tytti’s sisu and perkele will hit in the USA.  (Sisu and perkele are untranslatable Finnish superpowers) 

The entire Wolverines team wishes Tytti a great time in the States and tough games with Renegades!

Tytti’s message to fans: ”Hope that people show up and cheer for the Wolverines again this summer, both at home and away, and hopefully we’ll see you at the end of the season!” Also, the following GIF is from Tytti to you and all of us:

 


Teksti: Erika Nylund
Kuva: Tytti Kuusinen