Tavoitteena Suomen suurin naisten jenkkifutisjoukkue – osa 3 – Hyökkäys

 

Pelinrakentaja Minna Tiainen jatkaa myös kaudella 2017.

Pelinrakentaja Minna Tiainen jatkaa myös kaudella 2017.

”Hyökkäys on paras puolustus”

Kaudelle 2017 on päävalmentaja Pekka Lamminsalo luonut hyökkäykselle täysin uuden pelisysteemin, josta löytyy paljon uutta, vähän vanhaa ja huomattava määrä sinistä. Systeemin luomisen haasteena on ollut luoda pelikirja, joka toimii sekä Vaahteraliigassa 11vs11 että 2. divisioonassa 9vs9 jenkkifutiksessa. Lamminsalo on kuitenkin luottavainen joukkueensa suhteen: “Suurimmat erot 11vs11- ja 9vs9-pelimuodoissa tulevat vastaan blokkivastuissa linjassa. Minulla on kuitenkin täysi luottamus valmentajiemme kykyyn opettaa ja siihen, että riittävällä treenaamisella ei siirtyminen pelimuotojen välillä tuota ongelmia.”
 

”The offensive line is the strength and the backbone of an offence”

On varmaan sanomattakin selvää, mikä pelipaikka amerikkalaisessa jalkapallossa on tärkein ja hallitsevin. Kruununjalokivet, joita hyökkäyksen linjaksikin kutsutaan, ovat vastuussa koko hyökkäyksen toimivuudesta. ”If you can’t block, you can’t run plays”, kertoo aika pitkälti kaiken mitä hyökkäämisestä tarvitsee tietää. Aikaisemmilta kausilta viisastuneina valmennus onkin panostanut toimivan linjan rakentamiseen ja runko on jo kasassa kaudelle 2017.

Hyökkäyksen linjassa jatkavat Siiri Lipiäinen sekä Tiitu Myrsky.

Hyökkäyksen linjassa jatkavat Siiri Lipiäinen sekä Tiitu Myrsky.


Kuninkaallisessa linjassa jatkavat viime kesänä rookie-kaudellaan tutuksi tulleet Siiri Lipiäinen ja Tiitu Myrsky. Siiri, joka palkittiin edellisellä kaudella vuoden kehittyjänä sekä Tiitu, toisen sukupolven jefuilija, ovat molemmat jatkaneet läpi offseasonin kovalla työmoraalilla.

Yhdistymisen myötä ahmanaiset ovat saaneet huomattavia vahvistuksia joukkoonsa. Timantiksi linjan keskelle on liittynyt jokaisen naisten maajoukkueen ottelun (19) pelannut ikinuori Minttu Hurme, jolle ei ahmojen navy blue paidan käyttäminen ole ensimmäinen kerta. Vahvistuksina rinnalle ovat liittyneet myös koollaan dominoiva Janette Lauren sekä maajoukkueessakin esiintyneet vahvaakin vahvempi Venla Nikula ja liikkuvuudellaan ja nopeudellaan hämmästyttävä Anna-Kaisa Saarenpää. Kuitenkin valitettavien loukkaantumisten takia sekä Venlan että Janeten näemme sinisissä paidoissa vasta kaudella 2018.

Hyökkäyksen linjaan on saatu mukaan myös uusia tulokkaita, kun Ulla Karhu ja Kiisu Alén odottavat ensimmäistä peliään.
 

”Beast Mode ON”

Runningbackit, nuo pienet ja nopeat pelaajat, jotka kantavat palloa eteenpäin tiukoissa tilanteissa ja puskevat vaikka läpi harmaan kiven päästäkseen uusiin yrityksiin ja maaliin saakka. Sisimmässään jokainen meistä haluaisikin olla tämä pisteiden tekijä ja joukkueen sankari. Valitettavasti se ei onnistu. Tänäkin offseasonina ahmanaisten riveihin on liittynyt monta atleettista runningbackin muotoista pelaajaa, mutta vain seitsemän on toistaiseksi päässyt tähän harvojen ja valittujen joukkoon.

RB Anu "Ranu" Ruotsalainen

RB Anu ”Ranu” Ruotsalainen


Joukkueen sankareina jatkavat viime kaudella tutuksi tulleet Katja Riihiaho ja Daniela Echkart. Katja Riihiaho palaa viimein takaisin kentille, kun kausi 2016 jäi vain kahden ottelun mittaiseksi alaraajavamman vuoksi. Valitettavasti taas Danielan kausi päättyi ennen alkamistaan surullisen kuuluisan alaraajavamman vuoksi.

Pallonkantajan raskasta työtä sinisissä tulee ensi kaudella tekemään myös GS Demonsin pitkäaikainen työmyyrä Anu Ruotsalainen, jonka pelinlukutaito ja atleettisuus ovat vailla vertaa.

Muista joukkueista mukaan ahmanaisiin ovat saapuneet Piia Kuoksa sekä Jenni Kilpeläinen. Piia oli viime syksynä juhlimassa divarin mestaruutta Mikkeli Bouncersin riveissä ja voidaan luottaa siihen, että voitontahto on edelleen kova. Jenni on aikaisemmin tutustunut lajiin Seinäjoella Crocodilesin mukana, mutta eniten kokemusta pallon kantamisesta on tullut rugbykentiltä, minkä tämän uskomattoman lahjakkaan urheilijan liikkeistä näkeekin selkeästi.

Uusina tulokkaina pallon kanssa juoksemaan pääsevät myös rookiet Piritta Jokiheimo ja Julia Harjula, jotka ovat olleet paikalla lähes jokaisissa treeneissä läpi talven.
 

“Gotta catch ´em all”

Wide receivers, receivers, rissut. Suomeksi eliitti. Heittopelit ovat tämän ryhmän elinkeino ja heidän tärkein tehtävänsä on ottaa palloa kiinni, minkä he kovalla prosentilla tekevätkin. Rissut on helppo erottaa muista pelaajista räjähtävän lähtönopeuden sekä luontaisen silmä-käsi-koordinaation ansiosta, eivätkä he ujostele näyttää taitojaan.

Rissujen eliitti on talven aikana kokenut suurimman muutoksen koko joukkueessa. Koska sopimusten neuvotteluita ei saatu päätökseen, tuttuina pallon kiinniottajina jatkavatkin vain Anna Volanto, joka ensimmäisellä kaudellaan osoitti hienoa pelinlukutaitoa viimeistelemällä blokkeja maalien arvoisesti, ja kolmannelle kaudelleen ahmalaumassa valmistautuva Emmi Järn.

Entisistä GS Demonsin pelaajista ensi kesänä sinisiin pukeutuvat maajoukkueestakin tuttu varmakätinen Sanni Seppälä, joka sijoittuu tällä hetkellä myös Suomen parhaaksi potkijaksi sekä juoksunopeudellaan loistava Jenni Kangas, jonka kehitys pallonkiinniottajana on ollut koko talven ajan jatkuvaa.

WR Kirsti "Kipa" Nirhamo

WR Kirsti ”Kipa” Nirhamo


Yllättävin vahvistus eliittiin saapui kuitenkin Turun suunnasta, kun maajoukkueen luottorissu Kirsti Nirhamo, jonka 11 maaotteluedustusta puhuvat puolestaan, ilmestyi treeneihin kurittamaan puolustusta.

Eliittiä vahvistamaan on otettu myös Tiia Tikka (Roosters) sekä Laura Ainamo, joka edellisellä kaudella viihtyi enemmän puolustuksen puolella. Rookieista toistaiseksi vain Kiira Kesä-Heino on täyttänyt vaativat rissukriteerit.
 

”The strength of the group is the strength of the leaders.” -Vince Lombardi

Jokaisessa joukkueessa on johtaja ja amerikkalaisessa jalkapallossa se on pelinrakentaja. Pelinrakentajalla on koko joukkueen usko ja toivo harteillaan, ja hänen tärkein tehtävänsä on johtaa hyökkäystä valmentajan jatkeena kentällä. Kentän seuratuimmalta pelaajalta ei paineita puutu, mutta onneksi ahmanaisilla on loistava ryhmä kasassa kaudelle 2017.

Kaudella 2016 ansiokkaasti peliä johtaneet Minna Tiainen ja Oona Hämäläinen jatkavat ruorissa myös ensi kesänä. Molemmat ovat tehneet kovaa työtä koko offseasonin ajan ja kehitys on ollut jatkuvaa. Minnan tuttu rauhallisuus on saanut lisäkseen nopeaa reagointia muuttuviin tilanteisiin ja Oonan pelinlukutaito on parantunut huomattavasti.

Pelinrakentaja Jonna "Konna" Hakkarainen

Pelinrakentaja Jonna ”Konna” Hakkarainen


Tämän lisäksi talven ehdottomasti kovin vahvistus Jonna Hakkarainen lähes 10-vuotisella pelikokemuksellaan on liittynyt johtamaan ahmalaumaa kohti ensimmäistä kauttaan Vaahteraliigassa. Jonnalla on tilillään peräti 12 maaottelua ja hän on uransa aikana edustanut sekä Turku Trojansia, jonka paidassa oli viime syksynä voittamassa SM-hopeaa että GS Demonsia.
 

 
 
 
 
 
 
 

Kausi 2017 lähenee kovaa vauhtia ja runkosarjan ensimmäiseen peliin on aikaa enää alle kaksi kuukautta. Joukkueen valmistautuminen on edelleen täysin aikataulussa ja hyökkäyksen valmennus on onnistunut loistavasti ajamaan uutta pelisysteemiä sisään. Pelipaikkakohtainen valmennus oman pelipaikkavalmentajan johdolla on jokaisissa treeneissä mahdollistanut hyökkäyksen pelaajien jatkuvan kehittymisen omissa tehtävissään ja vastuissaan joukkueen menestymisen eteen.

Joukkueen hyökkäyksen kokoonpano on tällä hetkellä monipuolisempi kuin koskaan. Jokaiselta pelipaikalta löytyy avainpelaajia, jotka pystyvät ratkaisemaan otteluita molemmilla sarjatasoilla ja näiltä pelaajilta tullaan varmasti näkemään isoja pelejä ensi kesänä. Tässä vaiheessa kautta ei kellään ole varaa himmailla yhtään, vaan hyökkäys tulee iskemään vain entistä isomman vaihteen silmään varmistaakseen, että pelit ja ajoitukset saadaan hiottua kohdilleen ja otteet parin kuukauden päästä ovat odotusten mukaiset.

 

Teksti: Helsinki Wolverines Ladies
Kuvat: Jaakko Laurila & Full Heart Media & SAJL & Helsinki Wolverines Ladies