Ahmat maailmalla juttusarjassa vuorossa U19 LB/RB Onni Soininen. Soininen opiskelee Rabun Gap-Nacoochee -highschoolissa ( RGNS). Wolverines juniorit Espoon kasvatti Soininen on harrastanut amerikkalaista jalkapalloa viisi vuotta pelaten kentällä jokaista eri pelipaikkaa.


Onni Soininen, minkälainen koulu on Rabun Gap-Nacoochee ?
”Koulu on siis yksityiskoulu jossa puolet oppilaista on päiväoppilaita ja puolet asuvat koulun asuntoloissa. Oppilaita on 42:sta eri maasta, yhteensä 400 oppilasta. Koulu sijaitsee aivan Koillis-Georgiassa Pohjois-Carolinan rajalla Appalakki-vuoristossa.”


Harrastatko muita urheilulajeja? ”Jefun lisäksi osallistuin yleisurheilussa kuulantyöntöön.”
Miten paljon treenasitte jefua kaudella ? ”Neljä treeniä viikossa, jotka kestivät kaksi tuntia ja perjantaisin pelit. Luokkahuone on kerran viikossa.”

Miten treenaaminen ja valmentaminen eroaa Suomeen verrattuna ?
”Suomessa taidot kehittyy niin paljon, kun laittaa extra duunia messiin. Koska treenimäärä on rajallista Suomessa, niin tärkein mitä itse olen oppinut, ovat olleet erilaiset konseptit jefusta. Olen pelannut kaikkia pelipaikkoja. Jenkeissä treeni on paljon intensiivisempää ja kilpailua on jokaisesta pelipaikasta. Valmentajat ovat kaikki entisiä pelaajia, joten tietoa löytyy ja valmentajia oli jokaiselle pelipaikalle yhdestä kahteen per pelipaikka. Olin tarpeeksi hyvä, joten sain alottavan pelipaikan hyökkäyksessä ”Full Backing” paikalla Puolustuksessa vaihtelin tukimiehestä linjaan tarpeen mukaan. Tasoltaan peli on kovempaa, koska pelipaikoista taistellaan. Tällä tavalla saadaan kilpailuhenki paremmaksi ja yleensä silloin pelaaminenkin sujui paremmin, kun paine oman pelipaikan pitämisestä oli todellinen. Itselleni ei ollut vaikeaa saada peli aikaa, mutta pari jannua istui penkillä koko kauden (joukkueessa oli n. 30 pelaajaa)”

Miten opiskelu eroaa kotimaahan verrattuna?
”Tunnit ovat enemmän interaktiivista ja opettajat ovat opetuksessa kokoajan mukana. Läksyt on pakko tehdä ajoissa, sillä ne ovat iso osa numeroa.” 

Onko opiskelu siellä tuonut jotain uutta ? ”Olen alkanut harkita armeijan jälkeen pyrkiä Yhdysvaltoihin yliopistoon pelaamaan ja opiskelemaan jos oikeanlainen diili löytyy.”

Osallistuit U19 maajoukkueen mukana EM-kilpailuihin viime viikolla, mitä reissusta jäi päällimmäiseksi mieleen?
”Reissu oli hyvä, toki mitalin väri olisi voinut olla kirkkaampi. Oli hienoa päästä edustamaan Suomea ja joukkuehenki oli hyvä”

Wolverinesin U19 joukkueen päävalmentaja Peetja Mannila kertoi Onnista seuraavaa valmennettavana.
”Onni on aina ollut kova työntekijä, halukas oppimaan uutta ja hänen oikeaa pelipaikkaa etsittiin jonkin aikaa kierrättämällä eri puolella kenttää. Onni on pelitilanteissa peräänantamaton taistelija. Ensimmäinen vuosi jenkeissä on selvästi tuonut lisää fyysisyyttä”

Onni ja Wolverinesin U19 joukkue nähdään SM-finaalissa tulevana lauantaina kello 14:00 alkaen Helsingin Velodromin harjoituskentällä. Tule paikanpäälle katsomaan ja kannustamaan nuoret Ahmat voittoon!

 

Kuvat: Riitta Rinta-Tassi ja
Onni Soinisen arkisto (yhteiskuva QB Viljami Rautavirran kanssa)

 

-Riitta Rinta-Tassi