Tavoitteena Suomen suurin naisten jenkkifutisjoukkue – Osa 5 – Kaksi sarjatasoa

 
2 sarjatasoa

Kaudella 2017 tehdään jenkkifutiksen historiaa, kun Helsinki Wolverines osallistuu kahteen eri sarjaan ensimmäisenä naisjoukkueena Suomessa. Talven ajan ahmattaret ovat harjoitelleet yhtenä joukkueena, tavoitteena saada kilpailukykyinen kokoonpano molempien sarjatasojen otteluihin. Naisten Vaahteraliigassa pelataan kaksinkertainen sarja viidellä joukkueella. 2-divisioonaan osallistuu puolestaan 7 joukkuetta, jotka kohtaavat toisensa runkosarjassa kerran. Molemmat sarjat käynnistyvät toukokuun alussa huipentuen syyskuun finaaleihin.

Kahden sarjatason systeemi mahdollistaa pelaajalle kehityspolun kohti Vaahteraliigaa tai jopa maajoukkuetta. Aloittaville pelaajille pystytään tarjoamaan peliaikaa divisioonassa, ja vastaavasti jo hetken pelanneet pääsevät halutessaan kokeilemaan liigavauhtia. Kokoonpanot voivat elää sarjamääräysten puitteissa kauden aikana, pelaajia ei siis lukita yhdelle sarjatasolle koko kaudeksi.
 

“Otamme avoimesti uusia pelaajia mukaan läpi kauden. Tällä varmistamme pitkäjänteisesti rosterin laajuuden. Haasteena ympärivuotisessa rekrytoinnissa on toki kehittyminen pelaavalle tasolle, mutta iso määrä valmentajia, kokeneet joukkuekaverit sekä pelaajan oma innostuneisuus mahdollistavat pelaamisen jo tänä kesänä. Pelaajan ei tarvitse olla valmis urheilija, me tarjoamme puitteet kasvaa jenkkifutariksi”, kertoo päävalmentaja Pekka Lamminsalo. Myös kokeneemmille pelaajille uusi systeemi on antanut lisää eväitä kehittymiseen. Jokainen treenaa pääasiallisesti vain yhtä pelipaikkaa, joka tuo luonnollisesti lisää laadukkaita toistoja. Jo nyt rosterista löytyy useita maajoukkueringissä olevia pelaajia, joten treenien taso pysyy kovana, ja positiivinen kilpailu vie yksilöitä eteenpäin. Uran loppupuolella olevia pelaajia kannustetaan myös jatkamaan lajin parissa, tarjoamalla mahdollisuutta toimia esimerkiksi valmentajana tai muuna seuran taustahenkilönä.
 

2 sarjatasoa

Lamminsalo kertoo kasanneensa valmennustiiminsä katse pitkällä tulevaisuudessa. Mukana on nuoria ja innokkaita valmentajia, joille tarjotaan mahdollisuus kehittyä ja edetä valmentajan polulla. Tärkeässä roolissa on yhteistyö ja kokeneempien valmentajien sparri sekä keväällä aloitettu mentorointi Janne “Rändi” Sepän johdolla. Harjoituksissa tapahtuvien asioiden lisäksi panostetaan pelaajien ja valmentajien väliseen vuorovaikutukseen. Vaikka kyseessä on joukkuelaji, halutaan pelaajat tuntea myös yksilöinä ja huomioida heidän persoona sekä henkilökohtaiset tavoitteet.

Tuleva kesä on joukkueelle kiireinen – kahdella sarjatasolla pelejä tulee paljon, ja valmentajilta se vaatii venymistä. Valmennustiimi on kuitenkin laaja, sillä jokaiselle pelipaikalle on 1-2 valmentajaa. Tämänhetkinen sarjaohjelma näyttää siltä, että päällekkäisiä pelipäiviä tulee runkosarjaan vain yksi, mutta koko Wolverines-perheelle se tarkoittaa toki jefutäyteistä kesää niin sivurajalla, taustajoukoissa kuin katsomossakin.
 

Eri sarjatasoilla on käytössä vielä vuonna 2017 erilaiset pelimuodot: Vaahteraliigassa pelataan 11 vs 11, kun taas 2-divisioonassa 9 vs 9. Molemmilla sarjatasoilla käytetään pohjana samaa pelikirjaa, joka mahdollistaa yhdessä treenaamisen ja helpon liikkumisen liigan ja divarin välillä. Peliin valmistavissa treeneissä tulee toki olemaan omat haasteensa, mutta nekin on huomioitu päävalmentajan ajatuksissa: “Valmistautuminen ja treenien suunnittelu vaatii valmentajilta enemmän. Treenien täytyy olla tehokkaita ja hyvin organisoituja. Iso rosteri mahdollistaa kuitenkin paljon mm. scouttitiimin hyödyntämisen.”
 

2 sarjatasoa

Talviharjoittelukauden aluksi joukkue asetti tavoitteeksi pudotuspelit molemmissa sarjoissa. Päävalmentaja Lamminsalo visioi kuitenkin jo pidemmälle: “Kahden sarjatason joukkue ei ole vain yhden kauden projekti, vaan tarkoituksena on rakentaa pohja jatkuvalle toiminnalle. Pyrimme luonnollisesti joka kausi taistelemaan voitosta, mutta tämä ei saa tulla joukkueen pitkäaikaisen menestymisen kustannuksella. Nyt tehty määrätietoinen kehitystyö on sijoitus, joka tulee toivon mukaan näkymään etenkin kahden tai kolmen vuoden päästä.”
 

Helsinki Wolverines Ladies on kolmessa vuodessa kasvattanut kokoonpanonsa lähes kuusinkertaiseksi ja on valmiina tekemään historiaa naisten jenkkifutiksessa. Joukkueessa vallitseva innostus ja halu nostaa lajia Suomen kartalle on alusta saakka ollut kaiken avain. Kovaa työtä koko talven ajan tehnyt joukkue odottaa palkintoa, joka on enää kuuden päivän päässä, kun Vaahteraliigajoukkue Gold avaa kauden Seinäjoella Crocodilesin vieraana ja II-divisioonajoukkue Blue kohtaa Kouvolan intiaanit Kuusankoskella.

Preseasonin viimeinen viikko pyörähtää tänään käyntiin ja Ahmanaiset toivottavat kaikille mahtavaa jefukesää 2017!
 

Teksti: Helsinki Wolverines Ladies
Kuvat: Jaakko Laurila