Helsinki Wolverines Ladies VS. St. Petersburg Valkyries

La 27.5.2017

Wolverines – Valkyries 20 – 22 (8-0)

La 29.7.2017

Valkyries – Wolverines 6 – 31 ( (6-7)

Su 20.8.2018

Wolverines – Valkyries 7 – 6 (0-6)

La 16.6.2018

Wolverines – Valkyries  28 – 20 (21-12)

La 21.7.2018

Valkyries – Wolverines 8 – 9 (8-0)


Siinä historiaa lauantai-iltana Myyrmäen jalkapallostadionilla Naisten Vaahteraliigan finaalissa kohtaavien Helsinki Wolverines Ladiesin ja Pietari Valkyriesin välisistä otteluista. Aikaisemmista kohtaamisista ei draamankaarta ole puuttunut: lähes tasan vuosi sitten joukkueet taistelivat finaalipaikasta ottelussa, jota Valkyries johti ensimmäisen puoliajan jälkeen 6 – 0, mutta hävisi lopulta yhden pisteen erolla ja yhden pisteen eroon päättyi myös joukkueiden viimeisin kohtaaminen heinäkuussa, tällöinkin Valkyries johti ottelua aina kolmannen neljänneksen loppupuolelle asti.

Kuva: Tapani Moisala

Viime vuoden välieräkohtaamisen jälkeen Wolverines on kulkenut voitosta voittoon: Viime vuoden finaalissa kaatui Roosters ja tämän vuoden joukkue on pelannut tappioitta. Runkosarjan kuudessa ottelussa joukkue teki 179 pistettä ja päästi vain 43. Erityisesti joukkueen puolustus onkin kauden aikana hioutunut vahvaksi ja yhtenäiseksi yksiköksi, josta on vaikea löytää heikkouksia.

Valkyriesin taival finaaliin on ollut erilainen. Joukkue voitti tämän vuoden runkosarjassa vain kaksi ottelua (sarjanousija Saintsin ensin avauskierroksella 20 – 14 ja uudestaan heinäkuussa 50 – 23). Tappioista huolimatta joukkue pelasi tasaisesti niin Wolverinesia kuin Roostersia vastaan, lukuunottamatta runkosarjan viimeisen kierroksen, sinänsä merkityksetöntä peliä, jonka Roosters voitti 40 – 0. Roostersin ja Valkyriesin välisestä välierästä tuli kuitenkin tiukka taistelu, jonka Valkyries jopa hieman yllättäen käänsi 14-6-voitokseen. Vuodesta 2015 asti Suomessa pelannut Valkyries pelaa nyt ensimmäistä kertaa finaalissa. Joukkueen kehitys on ollut nousujohteista ja kaksi edellistä kautta ovat päättyneet sarjan kolmanteen sijaan, joten joukkue tulee varmasti nälkäisenä finaaliin.

RB Daria Briukhovetskaia Kuva: Tapani Moisala

Wolverinesille voiton avain on Valkyriesin Daria Briukhovetskaian pysäyttäminen, tai ainakin hänen pitämisensä poissa maalialueelta. Nopea ja väkivahva keskushyökkääjä on tehnyt kauden aikana 17 touchdownia, siinä missä joukkueen muut pelaajat ovat tehneet niitä kolme. Briukhovetskaia muodostaa yhdessä pelinrakentaja Elena Proskurikovan kanssa sarjan vaarallisimman kaksikon, jonka yhteistyö toimii niin option-juoksuissa kuin heittopeleissäkin. Tällä kaudella Briukhovetskaia on edennyt pelaamissaan peleissä reilusti yli 200 jaardia / peli, lukuunottamatta kauden jälkimmäistä kohtaamista Wolverinesin kanssa, jossa ahmalauman puolustus onnistui sulkemaan etenemisväylät tehokkaasti antaen Briukhovetskaialle tilaa vain 98 jaardin edestä. Wolverinesin puolustuksen tärkein tehtävä finaalissa on Briukhovetskaian pysäyttäminen ja onkin mielenkiintoista nähdä, nouseeko Valkyriesin hyökkäyksestä uusia ratkaisijoita, mikäli Wolverines tässä onnistuu.

Siinä missä Valkyriesin hyökkäys perustuu melko voimakkaasti Daria Briukhovetskaian vahvuuteen, Wolverinesin hyökkäykseltä löytyy aseita ympäri kenttää. Keskushyökkääjäosastolla Tytti Kuusinen on lähes mahdoton taklattava vauhtiin päästyään, kun taas Kiira Kesä-Heinon ja Jenni Kilpeläisen nopeus pääsee esiin erityisesti kiertopeleissä. Laidoilta löytyy varmakätisiä pallon vastaanottajia, joista voi nostaa esiin erityisesti Sanni Seppälän ja Jenni Kankaan. Valkyriesin nopea ja aggressiivinen puolustus joutuukin keskittymään koko kentän puolustamiseen, jolloin pienikin lukuvirhe voi johtaa vastustajan isoon peliin.

Kuva: Tapani Moisala

Yksi pelin isoista tekijöistä tulee varmasti olemaan myös erikoisjoukkueet. Wolverinesilta löytyy mahdollisuudet niin kenttäpotkumaaleihin kuin lähes varmoihin lisäpistepotkuihin. Aloituspotkuissa Valkyries suosii usein lyhyitä onside-potkuja, joilla on tarkoitus saada pallo takaisin itselle, tai vähintään estää palauttavaa joukkuetta etenemästä pallon kanssa. Näihin Wolverines on varmasti varautunut. Lentopotkua Valkyries ei kauden aikana juuri ole käyttänyt ja tässä löytyykin yksi merkittävä tekijä kenttäasemataistelussa. Wolverinesin hyökkäys pystyy tarvittaessa luopumaan pallosta varsin näyttävästi Sanni Seppälän lentopotkuilla, pakottaen vastustajan aloittamaan hyökkäysvuoronsa syvältä omalta alueeltaan, kun taas Valkyriesin kauden aikana esittämät muutamat lentopotkut ovat antaneet vastustajalle joko pisteitä tai erittäin maukkaat kenttäasemat. Mikäli ottelu muuten on tasainen, niinkuin aiempien kohtaamisten perusteella voi odottaa, voivat potkupelit olla erittäin ratkaisevassa roolissa.

Ottelun lopputuloksen kannalta mielenkiinnon kohteiksi voi nostaa seuraavat asiat:

  1. Line of scrimmage – kumpi joukkueista ottaa haltuunsa aloituslinjan ja saa tarjottua etenijöille paremmin tilaa ja pelinrakentajalle työskentelyrauhan?
  2. Daria Briukhovetskaia – löytääkö Valkyries-hyökkääjä #89 Wolverinesin puolustuksesta tilaa ja mikäli ei löydä, nouseeko Valkyriesin hyökkäyksestä esiin muita ratkaisijoita?
  3. Finaaliyllätykset – esittävätkö joukkueet kentällä jotain, mitä ei aiemmin tällä kaudella ole vielä nähty ja voiko se kenties ratkaista pelin?

Pimenevän lauantai-illan ottelusta on ennakko-odotusten mukaan tulossa kova ja varmasti viihdyttävä kamppailu naisten Vaahteraliigan voitosta! Pue siis sinistä päälle ja saavu Myyrmäen urheilupuiston jalkapallostadionille seuraamaan ottaako Wolverines jatkoa voittoputkelleen ja toisen peräkkäisen mestaruuden! Ottelu alkaa klo 18, portit tapahtuma-alueelle aukeavat klo 17.

Kumpi joukkue pääsee nostamaan pokaalia Myyrmäen lauantai-illassa?

Teksti: Helsinki Wolverines Ladies
Kuvat: Tapani Moisala & Helsinki Wolverines Ladies